Transformation

An overview of projects, products and exclusive articles about transformation

Project • By BergmeyerOffices

Boston Beer

A workplace redesign that truly complements a company and its people? Cheers to that! After creating two successful Tap Rooms serving their craft brewing innovations, we partnered with The Boston Beer Company again – this time to transform their corporate office. Boston Beer asked us to help them create a more cohesive office environment that would connect and showcase their brands while fostering community and collaboration in their home base. Caption The existing 50,000 SF workplace had a public corridor that physically divided the office into two sides, with walls and storefronts – and security barriers – separating them. Our design team overcame the inconvenient layout by eliminating the barriers and opening up... More

NewsNews • 15 Apr 2022

Raul Sanchez Architects strips slender house down to exposed brick facades and inserts modern interior

Raul Sanchez Architects stripped a 19th century property in a ruinous state, located in Barcelona’s Borne district, down to its facades, dividing walls and roof. What was left is a 15 meter high void revealing a composition of all kinds of bricks and stones arranged without apparent order or composition. Inside this void, Raul Sanchez Architects inserted a modern interior. José Hevia Three new floors are organized by a spiral staircase that runs the entire height of the property without touching its walls at any time. The stairs are painted white in search of a certain material  abstraction. White lacquered wood ceilings further enhance this. José Hevia The floors are supported by beams that run between... More

NewsNews • 1 Apr 2022

XStudio experiments with recovering and enhancing existing elements in Gran Canaria house transformation

XStudio approached a Las Palmas de Gran Canaria house transformation from the section. They recovered and enhanced an existing courtyard and organized the different spaces around the void that acts as a backbone. Gaps towards the courtyard are enhanced to emphasize visual connections in between interior spaces.  David Rodríguez By studying the historical and cultural context of the working-class neighborhood of Guanarteme, the intervention uses an austerity of means, both material and economic, to show another way of transformation.  David Rodríguez The interior is stripped to reveal techniques of the original construction. This forms a new landscape of concrete slabs, silico-lime brick and load-bearing w... More

Project • By Serge Schoemaker ArchitectsParks/Gardens

Hoofddorp Fort Island

The process of redeveloping and converting Hoofddorp Fort took a decade. Some 8,100 m2 in size, the Dutch world heritage site has been transformed into an urban park with space for a restaurant as well as cultural and educational activities. Serge Schoemaker Architects tackled the landscape, architecture and interior in an integral manner, fusing past and present into a new entity. MWA Hart Nibbrig Hoofddorp Fort (1904) is one of the few forts along the historical Defence Line of Amsterdam with two floors. Like most of the forts, this defence structure is embedded into the landscape and covered with a layer of earth. The fort consists of a rich labyrinth of spaces: gun positions, rooms, corridors and niches. Walls and vaults of metres... More

NewsNews • 22 Mar 2022

Arched openings dominate Studio Jayga Architects’ British house extension

The young family of a 1930s semi-detached house in Loughton, Essex, wanted to open up the floorplan and add an extension for a new kitchen with a strong connection to the garden. Marcus Peel Studio Jayga Architects reconfigured the internal spaces and added a split-level extension clad with  shou-sugi-ban timber. Marcus Peel The split-level allowed the kitchen to be on the level with the slightly lower garden. A linear rooflight connects the existing house with the extension.   Marcus Peel A striking pair of arched metal doors combined with a frameless glass box floods the interior with natural daylight. The cantilevered box provides uninterrupted views into the 300 feet garden. Marcus Peel Studio Jayga Ar... More

NewsNews • 29 Dec 2021

K-Thengono transforms narrow Jakarta row house into light filled tech startup

K-Thengono transformed a Roku, a typical mixed-use Jakarta row house, into a tech startup office. The intent was to create a healthy and playful workplace. Mario Wibowo The narrow 4 by 15 meters plot poses challenges for sufficient natural light and ventilation. To overcome this challenge K-Thengono punctured a whole from the roof all the way down through the three floors. Mario Wibowo An oval shaped skylight floods the stairwell with natural light. A glazed floor continues this punctuation to the lower floor forming a light well. Mario Wibowo The stairwell acts as a stack ventilation to improve air circulation. The chimney effect lets out warm air at the top and draws in cooler air without the need for mechanical aid.... More

NewsNews • 21 Oct 2021

Benthem Crouwel Architects add color to reveal original materials of seventeenth-century Amsterdam canal house

The national heritage weaver’s house on the Vijzelgracht is one out of roughly eighty weaver’s houses that have survived. Benthem Crouwel Architects restored and renovated the canal house into a contemporary home, while preserving the original layout. The design reveals as much of the original material as possible. Jannes Linders The architects applied a bright color palette to enhance the variety in materials and spaces. The colors range from dark tones in the lower floor, to bright tones in the attic. The design combines careful new detailing with original seventeenth-century elements. Jannes Linders Most of the building was renovated and some elements were removed and added. A storage structure in the rear made wa... More

NewsNews • 23 Sep 2021

Atelier 111 architekti connects two houses in historical center of Czech village to transform into their family home

Atelier 111 architekti connected two houses in the historical center of Kozina and transformed them into one home. The architects see this reconstruction as a favourable alternative to suburban sprawl. Alex Shoots Buildings While only a few steps separated from the shops and services in the town center, the client was attracted to the site as it is hidden from the hustle and bustle of the surrounding traffic.  Alex Shoots Buildings One of the buildings was in a state of disrepair, the other underwent a significant renovation at the turn of the millennium. The architects got rid of unsuitable modern elements, such as a large dormer and plastic windows and even discovered original masonry behind brick backing. Alex Shoots... More

Project • By CCHEOffices

SEIC

This vast multifunctional building project consists of several phases combining renovation and construction. Thomas Jantscher Thomas Jantscher The main challenge was the overall vision that had to be brought to the project, despite the phasing of the various interventions required to unify the building, which has a wide range of uses: SEIC offices, office space for rent, showroom, cafeteria, workshops, underground parking, etc. The project was also a major challenge for the company. Thomas Jantscher Thomas Jantscher More

Project • By CCHEApartments

Complexe Bel-Air

The complex was designed between 1929 and 1932 by the architect Alphonse Laverrière and has been listed in note 1 of the inventory of historic monuments since 1992. Joël Tettamanti The renovation and upgrading to safety standards of this emblematic building called for advanced skills in the field of renovation, transformation and sanitation. Joël Tettamanti It also required specific skills for the promotion (marketing) of complex surfaces located in difficult areas, architectural sensitivity to the construction methods and design of the 1930s, and finesse in site management given its central location. CCHE CCHE More

NewsNews • 19 Jul 2021

Firm architects transforms unusable attic space into minimal loft

Firm architects transforms a previously unsuitable attic space in Amsterdam into a stylish loft. A few years before, a previous owner raised the roof some fifty centimeters. After that the space was sold as a renovation project. Studio de Nooyer The client desired an "honest, masculine and architectural space" with as much usable area as possible. Firm architects interprets this into the concept of ‘a new elevation on an old basis.’  Studio de Nooyer The entire space exhibits a cut at a height of 95 centimeters above the floor. The height has both a practical and a more poetic reason. On the one hand, it is the height of kitchen cabinets and handrails, and on the other hand, it is the central point of the male b... More

NewsNews • 7 Jul 2021

SANAA revitalizes 19th century Parisian Art Nouveau department store with wavy glass facade and new interior street

Fashion house LVMH tasked SANAA with the revitalization of formerly the largest department store in Paris, La Samaritaine. The building on the rue de Rivoli has been destroyed and SANAA placed a new structure with an interior street that runs the entire building alongside social and commercial program. The passageway connects one existing and two new glass covered courtyards.  © Jared Chulski SANAA sees the connection as both a physical and symbolic link between the historic facade facing the Seine and the new wavy curtain wall along the new Rue de Rivoli building. The courtyards bring in natural light and lightness into the interiors. © Jared Chulski The soft irregular waves resonate with the rhythm and scale of... More

NewsNews • 2 Jun 2021

Tadao Ando transforms Bourse de Commerce into contemporary art museum by inserting concrete cylinder

Tadao Ando intended to transform the historical Bourse de Commerce, in the heart of Paris, into a museum of contemporary art without interfering with the building. Therefore he opted for a nesting box approach. He inserted a 29-meter-wide cylinder, delimited by a 9-meter-high concrete wall, inside the rotunda of the Bourse. © Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, Agence Pierre-Antoine Gatier - Photo Marc Domage The architect tried to remain faithful to the urban symmetrie of the city with the cylindrical concrete volume. He created a composition of concentric circles that opens a dialogue between the old and the new.  © Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, Ag... More

Project • By LIAG architectsOffices

Transformation Fruitweg 17

From 2021, the service center and workplaces of the local municipality of social affairs department of The Hague must be relocated to a new location. Sustainability and comfort were outdated in the current building. The structure and location no longer matched the service concept. Visitors did not feel at home and found it difficult to navigate, often feeling socially vulnerable. They deserve a real welcome. The goal? It’s a safe place for citizens of The Hague who are homeless or have difficulty in finding a job for various reasons. It’s also includes a future-oriented office environment for employees. The characteristic elongated office building from the 1950s on Fruitweg is characterized by high ceilings and large windows an... More

NewsNews • 12 Apr 2021

UNStudio arrange JetBrains St. Petersburg office transformation around stepped atrium

Central to UNStudio's design for JetBrains St. Petersburg office campus transformation is a stepped indoor atrium. With the large open space, connected to an outdoor courtyard and outdoor terraces, the architects intend to increase engagement and create a strong office community. The atrium spine connects to communal functions like central meeting rooms, breakout spaces, auditoriums and the central restaurant, all in a backdrop of biophilia. The designers break with the usual open plan floors for the work stations and organize the 1000 new work places  around teams and individual focus. “JetBrains is a highly innovative company. They are ambitious, possess a deep understanding of their workforce and have a very contemp... More