Timber

An overview of projects, products and exclusive articles about timber

Project • By BergmeyerShops

Tree House Brewing Company

This independent brewer-owned company is renowned for making inspired libations for all. Intending to create a sought-after destination to match their craft-brewing mastery, they enlisted our design team to create an engaging customer experience for their ultra-devoted fanbase, building excitement and anticipation on route to their new taproom. Caption Focusing on an immersive brand journey for the retail and front of house at the new 100,000 SQ FT brewery in Deerfield, we brought new life into a former mid-century publishing company building. An amalgamation of the existing space through adaptive reuse and a branded environment true to its identity, the company has taken root in its new home in Western MA. Caption Visitors are... More

NewsNews • 22 Dec 2021

Top 10 wooden projects of 2021

Wood is rapidly becoming the go to material for an architecture profession that is trying to transition to a more sustainable approach. This year’s most inspiring wood projects include the world’s tallest timber building to date, a mosque as a calm oasis and an architecture school designed as an incubator for architectural experiments. Åke Eson Lindman 1. Sara Cultural Centre by White arkitekter AB The newly opened Sara Cultural Centre in Skellefteå, Sweden is a mixed-use cultural hub and hotel complex which serves as a new cultural and aesthetic landmark for Skellefteå as well as an invitation for architects, designers and builders to reconsider the viability of timber as a sustainable and innovative ma... More

NewsNews • 12 Nov 2021

Le Dôme winery blends 40-meter diameter timber dome into the rolling vineyards of Bordeaux

Owner of internationally renowned winehouse Le Dôme was immediately impressed by meeting Norman Foster who sketched the basic design of the building on the spot. The idea was clear from the start. A building that blends into its landscape and looks simultaneously inwards and outwards. Nigel Young The circular building is defined by a 40-meter diameter timber dome. The roof is supported by sloping beams that span over a large column-free space. At the center a 6-meter-wide oculus lets in natural light into the upper level. Nigel Young “When Jonathan Maltus first approached us, he expressed a desire to create a distinctive new winery, set against the unique backdrop of St Emilion. He wanted the building to be a... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerCommunity Centres

Kindergarten & Rehearsal Room

The Kindergarten south of the village center defines the west side of the square. It opens itself to the play garden in the south, while a protecting wall shields the children from the heavy traffic of the parking lot. Two group rooms with dedicated coatrooms are situated along the central corridor of the ground floor. A robust framed construction shades the south-oriented glass façade. Creating a portal, it generously spans the access path and clearly links it to the kindergarten. Situated to the north are adjoining rooms, the office of the head of the kindergarten, a group room and an exercise room. The playrooms are paneled with birch plywood, which creates a warm-colored background for a lively and colorful crowd of children.... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerPrivate Houses

House D in Dornbirn

Stüben, a steep mountain plot above Dornbirn, offers views over the Vorarlberg Rhine Valley, the alpine landscape from the First to the Swiss mountains and in the northwest over Lake Constance. The house captures the panorama with its largely glazed living area on the top floor, and in its formal language, it creates references to the architecture of traditional farmhouses. Bruno Klomfar Bruno Klomfar The found topography largely determines the concept of the house. A narrow path leads between old pear trees to the entrance on the lower level. The basement and the sleeping floor above disappear mostly in the terrain. The two stories are solidly constructed and show themselves as exposed concrete plinth. The distinctive canti... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerPrivate Houses

House SCH Wolfurt

The single-story, barrier-free building forms a courtyard and embraces the old pear tree forming a private protected zone in this residential area. Visitors are welcomed into generous open living spaces with differentiated views. Bedrooms and bathrooms are separated and form a more private zone within the building. An office and wellness area completes the courtyard to the west; the attached garage shields it to the east. Dietrich Untertrifaller Dietrich Untertrifaller Dietrich Untertrifaller Dietrich Untertrifaller Dietrich Untertrifaller Dietrich Untertrifaller   More

Project • By Dietrich | UntertrifallerPrivate Houses

Lake House

The house on the lake refers to the local boat and fishing houses and follows the tradition of rural construction by the water. Lightness, a low, wide roof structure and a strong emphasis on the horizontal determine the design. The timber construction, predominantly from local woods, is elevated to protect it from flood. The wooden porch surrounding the house widens to a terrace at the lakeside, completely covered by the steep saddleback roof. The vertical timber formwork of the facades is untreated, with wide glazing allowing generous views into the surroundings. Bruno Klomfar Bruno Klomfar Bruno Klomfar Bruno Klomfar Bruno Klomfar Bruno Klomfar Bruno Klomfar Dietrich Untertrifaller Dietrich Unter... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerApartments

Warths!Ap Apartment House

The crystalline three-story structure covered in wood shingles confidently settles into the steep slope responding to the demanding topography and successfully avoiding constant problematic terrain changes. The building becomes an integral part of the wonderful alpine landscape. Thanks to the traditional, dignified façade, it perfectly blends into the soft landscape of the village. Dietrich Untertrifaller - Angela Lamprecht   Dietrich Untertrifaller - Angela Lamprecht The warm interior atmosphere is characterized by its full-surface paneling in white fir, adding to the overall coziness. The windows are set precisely and allow the guests to constantly experience the surrounding mountains and to connect to the special... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerPrivate Houses

House P in Allgäu

On the edge of a densely built residential area in the Allgäu hills, we created a well-conceived wooden house for a variety of uses. The adjacent popular recreation and landscape conservation area prompted us to incorporate the surrounding nature into the design of the house. The new building follows the proportions of the desolate existing building from the 1960s. The staggered storey set back from the street communicates with the slope, whose original steepness we have restored. The restrained, horizontally structured architecture with a façade made of local wood blends harmoniously into the natural surroundings. Floor-to-ceiling glazing, visual axes and open living spaces that offer numerous views stage nature and bring it in... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerOffices

Rubina

The planned multifunctional building “Rubina”, located on the former site of the Nibelungen barracks in Regensburg is a new educational and care centre for young people. The building houses a kindergarten, the energy education centre, offices for the energy agency and scientific rooms for  the MINT for Kids.programme The complex is divided into two square buildings. Surrounded by generous outdoor areas, they stand freely on a common platform and allow views into the greenery. David Matthiessen David Matthiessen The western structure accomodating the energy education centre is the more mature of the two buildings. Its simple horizontal structure and the exterior wooden glass facade convey objectivity and farsighte... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerSports Centres

Kaltensteinhalle

Kaltensteinhalle Sports Hall, Vaihingen (DE)The new sports hall at the Alter Postweg in Vaihingen an der Enz (Baden-Württemberg) is designed as a compact, functional and very economical timber element construction. Only the parts in contact with the ground are made of reinforced concrete. It is divided into a three-field sports hall with spectator area, a three-storey functional area and a multi-purpose wing with foyer. All functions are united under one roof. David Matthiessen Urban contextThe building blends harmoniously into the existing ensemble of Friedrich-Abel-Gymnasium and 1-2-3 hall. The recessed south-west façade defines the main access for event and sports use. The cantilevered roof as a clear entrance gesture p... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerFire stations

Fire Sation Mellau

The dual-purpose medium-size structure is located on the right bank of the Mellenbach. The design concept reminds of a fluvial terrace and pays homage to the topography; both longitudinal sides of the structure reference the Geländesprung (jump in the terrain) measuring one and a half stories. This integrates the attractive functional building into the fabric of the surrounding settlement. Bruno Klomfar The access path, parking lots and the vehicle hall are located on the lower level. The gates open toward the entrance piazza along the quayside, while the coatroom and service rooms at the rear section maintain daylight through a ribbon glazing. The offices of the fire station and the mountain rescue station are accessed along the... More

Product • By Love TilesTIMBER

TIMBER

Based on the emotion of nature tones, we present the Timber collection. There is an inherent connection to this collection that retrieves the colours of wood and its warm and welcoming tones, distinguished by the refined evocative colours that exalt and brighten the textures and patterns. The result is an elegant collection, in a permanent dialogue between tradition and modernity. Timber is a reliable reinterpretation of ceramic wood. The 5 different colours of Timber – White, Light Beige, Beige, Tortora and Brown – are inspired by the traditional oak wood, the main influence for this creation, but without the more rustic traits of nature. It also has a new format – 20x100 – that suits the choices of contemporary... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerOffices

legero united campus

The legero united campus near Graz consists of two differently sized rings. Generous glazing, the facade of bronze-coloured anodised aluminium that changes in sunlight and the lushly planted inner courtyards blur the boundaries between inside and outside. The larger office ring can be topped up by an additional floor at any time. This meets the customer’s desire for a ‘growing’ corporate headquarter that can be extended in stages without producing a temporary measure. The result is a campus, a place with identity and great charisma, a dynamic and yet harmonious composition, at any time and in all stages of construction. The innovative campus translates the corporate philosophy of development and community into an overall a... More

Project • By BAUMHousing

O house

Japanese architect Daisuke Kishina –BAUM- has completed a silver galvalium steel plated house in Fukui city. The dwelling slots into a residential densed-packed area and it runs almost the full length of the plot. The 197 square-meter volume includes two storey connected by a steel-wooden staircase. All along the stairs BAUM design a wall library, with a maximum width of 10 meter, conceived as a nucleus of the residence.  "We manage to create a space where you can stay, read, enjoy while going up and down. A space that gather all the family" said the studio. LDK and japanese traditional tatami room are located on the first floor, linked to the exterior patio and private garden through large windows and sliding doors.  The... More