Refurbishment

An overview of projects, products and exclusive articles about refurbishment

NewsNews • 15 Apr 2022

Raul Sanchez Architects strips slender house down to exposed brick facades and inserts modern interior

Raul Sanchez Architects stripped a 19th century property in a ruinous state, located in Barcelona’s Borne district, down to its facades, dividing walls and roof. What was left is a 15 meter high void revealing a composition of all kinds of bricks and stones arranged without apparent order or composition. Inside this void, Raul Sanchez Architects inserted a modern interior. José Hevia Three new floors are organized by a spiral staircase that runs the entire height of the property without touching its walls at any time. The stairs are painted white in search of a certain material  abstraction. White lacquered wood ceilings further enhance this. José Hevia The floors are supported by beams that run between... More

Project • By Interpon Powder Coatings by AkzoNobelResidential Landscape

Morse Apartaments

Mixed used project which includes the refurbishing a historical structure, formerly a Little Tavern Hamburger shop, features 279 apartment units highlighted by a rooftop amenity space, 20,000sf of retail space, and 2 levels of below grade parking. Peerless Products More

Project • By MUN ArchitectsOffices

Baksters Office

MUN Architects transforms a 4 story shophouse into a tech office.Located in the middle of the hectic city of Bangkok, Thailand. The typical low ceiling shophouse building has been reprogrammed and refurbished for Baksters. Started by emptying the building, removing some unwanted floor slabs, and keeping the original reinforced concrete post and beam structure. The timber walls are introduced as a buffer from the brick walls being used in the whole alley to create a sense of being enclosed by natural material. Soopakorn Srisakul The sequence of going into the building has been reorganized.The first floor is the main dining area for staff. It can also be used for parties or events. at the mezzanine floor, a meeting room and desks are li... More

NewsNews • 21 Oct 2021

Benthem Crouwel Architects add color to reveal original materials of seventeenth-century Amsterdam canal house

The national heritage weaver’s house on the Vijzelgracht is one out of roughly eighty weaver’s houses that have survived. Benthem Crouwel Architects restored and renovated the canal house into a contemporary home, while preserving the original layout. The design reveals as much of the original material as possible. Jannes Linders The architects applied a bright color palette to enhance the variety in materials and spaces. The colors range from dark tones in the lower floor, to bright tones in the attic. The design combines careful new detailing with original seventeenth-century elements. Jannes Linders Most of the building was renovated and some elements were removed and added. A storage structure in the rear made wa... More

Project • By Jump & FlyHotels

Dolce Sitges

The brief comprised converting three contiguous rooms into a single room so that it could be used for large office meeting events or weddings while maintaining the option of using them separately. The fixed partitions that separated the central room from the adjacent rooms needed to be replaced by mobile phones that could allow their movement, while maintaining the current capacity if the Hotel required it.  Jump & Fly The appearance of the rooms is simple as the design do not want to distract the users of the event that going to take place. The aim was to design a naked box that the companies or wedding couples could dress up according to their needs, spicing the room up with their branding and display.  Jump & F... More

Project • By Proctor & ShawApartments

Marylebone Apartment

South London based architects Proctor & Shaw have completed the full interior renovation of an apartment in a period block in Marylebone, London. The challenging brief required re-configuring the inefficient existing one bedroom, one bathroom layout to incorporate two double bedrooms each with ensuite facilities, along with a generous open plan kitchen, dining, and living space. Ståle Eriksen “The top floor of the existing building had been rebuilt following bomb damage during the war”, explained architect Mike Shaw, “which meant the existing spanning concrete structure allowed a complete reconfiguration of the non-load-bearing internal walls to suit the client’s aspirations for the space.” The... More

Project • By BWM Architekten und PartnerBars

Hotel am Konzerthaus

The stage is set for the remodelled Hotel am Konzerthaus – “Backstage on stage” is its apt mottoThe Hotel am Konzerthaus in Vienna is located in the immediate vicinity of such cultural institutions as the Akademietheater, Konzerthaus and Musikverein. This exclusive location provided the inspiration for the new design concept of the restaurant and lobby. With its decidedly theatrical flair, this extraordinary hotel concept was developed under the fitting motto of “Backstage on stage”. ©BWMArchitekten_ChristophPanzer Looking beyond the newly designed roof projecting over the entrance, visitors already feel the lure of the hotel’s enticing new interior. The first thing they notice when entering th... More

Project • By AnyColorPrimary Schools

Innovative school labs

When we first got invited to design an innovative STEM center in Shumen, Bulgaria, we were pleased to work with a young team of teachers and professionals, who helped us set the program. Happily, their views and needs matched with our approach and together we were able to establish a design proposal with which we applied for state funding and subsequently the school won the finances needed for the realization. Teachers wanted to have the proper facilities to prepare children for the professions of the future, like environmentalist, computer specialist, robotics engineer and others in the STEM field. To answer their requirements, we proposed that each of the laboratories of the refurbished center has its distinctive feature in a specifi... More

NewsNews • 7 Jun 2021

KAAN Architecten renovates 60s Amsterdam office building with sleek new exterior

Inspired by Donald Judd’s abstract art, KAAN Architecten renovated 60s office building the Walvis into a sleek new office building with a strong horizontal emphasis. The solid dark bands are on closer inspection light hollow metal constructions. © Sebastian van Damme KAAN Architecten stripped the former 10,000 sqm structure, of the rationalist style that emerged in the 50s-60s, down to its bare bones and completely renovated it. The main ingredients for the redesign were lightness, spaciousness, sightlines, functional clarity and an elegant facade. © Sebastian van Damme The recessed bands of triple glazing in combination with the protruding aluminium create an effect of floating floors. The architects added porth... More

NewsNews • 2 Jun 2021

Tadao Ando transforms Bourse de Commerce into contemporary art museum by inserting concrete cylinder

Tadao Ando intended to transform the historical Bourse de Commerce, in the heart of Paris, into a museum of contemporary art without interfering with the building. Therefore he opted for a nesting box approach. He inserted a 29-meter-wide cylinder, delimited by a 9-meter-high concrete wall, inside the rotunda of the Bourse. © Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, Agence Pierre-Antoine Gatier - Photo Marc Domage The architect tried to remain faithful to the urban symmetrie of the city with the cylindrical concrete volume. He created a composition of concentric circles that opens a dialogue between the old and the new.  © Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, Ag... More

NewsNews • 24 May 2021

Casa Ayora Museum creates chromatic harmony with a material focused renovation

A two-storey building formerly a Dominican convent and then townhouse, the goal of this project by TRAZIA Architects was the restoration and refurbishment of the building for use as a future museum. Milena Villalba A new volume has been added to the main building and in addition to the necessary structural rehabilitation, each wall, floor, ceiling and wall element, was studied and developed independently. The aim was to modify as little as possible of the internal layout, thus focusing on rehabilitation and enhancement of existing. Milena Villalba In particular, hand-painted Art Deco wallpaper heritage was perfectly retained from its original state, a rare occurrence with this type of material. Hydraulic tiles floors in perfect... More

Project • By DPG West LondonBars

Munich Cricket Club

We completed the fit-out of Munich Cricket Club's new branch in Victoria, London. We worked with the brand from concept to completion - outlining colours, materials, specifications, and layout of their bar.    For more information on the project, visit our website here.     More

NewsNews • 4 Feb 2021

SAOTA renovates 19th century farm buildings by stripping away earlier refurbishments

SAOTA renovated a cluster of buildings on a former farm by studying its history and stripping away earlier refurbishments done in the 70’s. The farm consists of a main building, two barns and a former wine store. Adam Letch The buildings were constructed in the usual techniques used by Dutch settlers in the Cape. Walls of poured mud or clay that were cast layer by layer up to 700 millimeters (28 inch). In the main building the original yellowwood beams were restored. The timber floors were rotten and were replaced with poplar planks. Screed floors in the kitchen and dining area were refinished using stone pavers out of the field. Adam Letch Wherever new modern materials were introduced they were carefully selected to match... More

NewsNews • 20 Jan 2021

1900 Coffee brings life back to a historic Kyiv building

Originally constructed in 1911, this former monument of architecture and heritage by Kyiv architect Alyoshin had fallen into disrepair during the 20th century. By the early 2000s, it was being used as a janitor's office. Recognizing the lost heritage of the building, a gradual restoration commenced, culminating in today's 1900 Coffee, a brand who have made preserving the cultural heritage of Kyiv a core value of their company.  Andrei Bezuglov At the beginning of the project, PVA Architects did not know exactly the condition of the existing building walls, which were concealed by layers of drywall. After four weeks of dismantling layers of wall decor and removing rubbish, the original elements of the building began to emerge.&nbs... More

Project • By Belsize ArchitectsPrivate Houses

Harmood Street

This project is the full reconfiguration and extension of a small, semi-detached house in Kentish Town that was cramped, badly laid out and badly built. We worked closely with the client to understand their requirements. We provided them with additional space, good floor to ceiling heights throughout and the right light. We succeeded in getting permission for large side and rear extensions, with provision to lower the floor in the extension to create more height where possible, as well as open up a small rear patio. Both the extensions were designed to provide maximum light. Part of the loft space was also opened up to give height and space to the main rooms on first floor. Ply is the predominant material used as to clad the walls and st... More