Minimalism

An overview of projects, products and exclusive articles about minimalism

Project • By Radical designOffices

Hight-tech office

new office area of ​​160 m230 jobsceiling height 3 meters5 functional zones Radical design   Our taskOur task was to develop an office design in a short time. The room is not large, long and elongated, with windows only on the front. Therefore, it was necessary to create a space that was as functional as possible, but saturated with light and air, in which 30 people could work comfortably. Radical design SolutionThe activity of the company is reflected in the interior through shapes and colors - the interior is inspired by modern gadgets: streamlined shapes with rounded edges, symmetry and conciseness of forms formed the basis of the design concept.The semicircular shape of the meeting room resembles headphones from a smar... More

Project • By SB AtelierApartments

Apartamento E16

The main idea of ​​the intervention begins from the client's intention to generate meeting areas that allow continuous interaction within 70m2. Therefore, the purpose was to create an intimate and welcoming space, preserving the existing structure and configuration, but multiplying the space possibilities to generate greater amplitude and natural lighting. Alberto Magno Wide entrances of light to the interior bathe the surfaces, where the construction materials in soft tones reflects the luminosity to generate different environments with their different uses. Alberto Magno A low wall is connected from the main entrance that serves as a shelf and also connects the living and dining room. This back wall, as well as the existing s... More

Project • By bobo spaceApartments

Minimalistic interior in the Club House

The apartment was designed for a young man to live there. But it was necessary to lay in the planning the prospect of the appearance of a family and a child in the future. Anna Kutilina Anna Kutilina In this project, we have completely rethought the planning solution proposed by the developer. We made a three-room apartment from a two-room apartment. Due to the area of ​​the corridor, the sanitary unit was expanded and combined, the space of the kitchen-living room was increased, and space was allocated for the dressing room-server room. Anna Kutilina Anna Kutilina In the room adjacent to the bedroom, a study was provided with an additional sleeping place for guests. In the future, this room can be converted into a nur... More
We wanted to achieve the maximum presence of nature in the bathroom area
The main square of the hotel
We wanted to make some areas of the hotel more monumental
Mutis hotel room is a combination of Asian and minimalist direction which includes expressive textures and custom details
The bedroom and bathroom area is separated by a glass partition

Project • By 279 concept studioHotels

The Mutis hotel with Japanese aesthetics

The concept hotel "Mutis" located in Indonesia. This project represents our search for combinations of different stylistic directions. We experimented a lot with geometric shapes, materials and furniture. Caption Caption Project concept creation took about 2 months.One of the ideas of this project was to give people the opportunity to feel like a part of nature through location, natural materials, colors, art objects and interaction of plants with interior and architecture.We used artistic plaster in the interior, polished concrete on the floor, custom metal and wood panels on the walls. Caption Caption More

Project • By PROJECT905Apartments

Dinamo Apartment

The design of this minimalist style apartment in Moscow with floor space of 60 sq. m was made by founders  of  Architectural bureau PROJECT905 ( Aleksey Dunayev and Marianna Zapolskaya ) for themselves and their daughter. The apartment is located next to the Dynamo Metro station. Caption The common area with kitchen and living room divides two bedrooms – the children’s room and the parents’ room – as a buffer, and they also designed sliding partitions to the full height of the room from both sides of the parents’ bedroom. When they are open, the bedroom becomes a part of the common space, and when they are closed, the bedroom becomes fully isolated with its own bathroom and workplace. Along the... More

Project • By SOUTH architectureApartments

Lycabettus Hill Studio

The project is about redoing an empty and unused flat, a leftover basement of anAthenian block of apartments. Located at the north slope of Lycabettus Hillin Athens, the flat had a single opening into an enclosed atrium, and a pair of ceilingskylights. Design concept aimed at enhancing those features of the space, in orderto create a comfortable and relaxed living space, a dwelling where the resident would find shelter and would familiarize with its rooms at his own pace.   The design concept is therefore implemented with an array of pocket spaces well designed and balanced. These living spaces offer a variety of in-between relationsand create a graduation of privacy, while maintaining a connection between them.Furthermore, the desig... More

Project • By MEEKO ArchitectsBars

Wedding Barn House

The marriage is a symbolic event which shows a society’s lifestyle. Today, however, it is not only fun, but also style and functionality that count. Both investors and young couples are looking for places that not only offer space, but also the right atmosphere. Hence the idea to create a place close to nature, evoking simple and traditional associations. The wedding and event building called "Lubaszka" was designed in the hotel complex Rado Resort, surrounded by pine and mixed forests. This picturesque context has become a pretext to create an object open to nature, where all guests will be able to commune with it and draw energy from it.   The investor's goal was to build a wedding and event facility with a convivial atmosph... More
Living room
Dressing room
Hallway - living room
Hallway - kitchen
Bedroom

Project • By AE ArchitectsApartments

BELYIE NOCHI 38

We designed this well-lit and spacious apartment for a young woman using natural materials.  Our goal was to create a minimalistic and modern-looking interior design that wouldn’t be loud and flashy; elegancy and practicality permeate the entire project. We didn’t choose the layout; the developer did. Yet, their decision to place an internal load-bearing wall at the center of the apartment turned out to be a welcome one; we created a ring layout around it. The bedroom leads to the kitchen, which leads to the bathroom and entrance hall – and vice versa. The customer asked us to wall off a portion of the bedsit to create a proper bedroom; we placed a semi-blind wall and a wood slat room divider that lets the natural l... More

Product • By MHBMHB Steel windows

MHB Steel windows

MHB's steel windows are the most exclusive, aesthetic windows for your project. The windows are made entirely by hand in our own facilities. The robust, sharp-edged steel frames are unique, durable and ultra-slim with a profile width of only 50 mm (1 15⁄16”). We strive for aesthetic perfection and the highest safety of our products. We monitor our entire production process to ensure that your windows are flawless.   Highest technical standards All our steel frames are weather resistant up to Class 6A - 600 Pa according to the NEN-EN 12208 standard. The thermal insulation of MHB windows is unprecedented thanks to the advanced insulation system in our solid steel profile systems. We add micro-engineered, fully double... More

Project • By ADD Architekten ZT GmbHPrivate Houses

LOI 63

Puristic means getting by with a few materials.    On the hills of the community Gießhübl, with a wonderful view over Vienna, the purist residential house for a family with three children was built in the summer of 2019. In its materiality, the client and the architect's demand was to use an absolute minimum of materials and at the same time showing a clear and extremely reduced formal language, both inside and outside. A clear spatial structure with room for maximum development for the individual users.   Among other things, the technical implementation and construction of the building are essential, since this is not a typical house. A single-shell concrete wall construction made of pure 50 cm thick insulatin... More

Project • By TempelbauApartments

Cotto di te

Working in the historic center is always a fascinating challenge and a great responsibility especially if you are in Firenze.Via degli Orti Oricellari is a road that connects Borgo Ognissanti to the Santa Maria Novella Station by tangling the garden of Orti Oricellari from which it takes its name. The apartment in question is situated on the first floor of an ancient building dating back to the 19th century.Its location allows the view of the garden and an excellent exposure to natural light. The current plan does not represent the original configuration, but is the result of a series of changes that have adapted the interior spaces to the needs of people who have lived there over the time.At the time of the survey, the building was in a... More

Project • By KODD BUREAUApartments

ZS21

The location and the resulting image of the project at the initial stage set the basis for the idea. All elements of the interior are brought into the exact balance of volumes and colors, textures and materials, as well as in the fullness of decor items. The house is surrounded by a pine forest, with a low floor the windows are at the level of the tree crowns. The surroundings bring natural colors and materials to the interior, while the interior is shaped by a structure that unites the living areas. Everything is as flexible as possible to erase the framing contour of the apartment. Technical issues are minimized or visually hidden to give the space as natural as possible. There is the required number of lamps, electricians, ventilation is... More

Product • By Asa PingreeMagic Daybed

Magic Daybed

The bed is made of a lightweight fiberglass composite. The finish is green linen molded in a clear gel coat surface that is extremely durable and suitable for extended outdoor life. The cushion, pictured here with indoor upholstery, is made of natural latex foam and covered in a Maharam fabric that can sustain high wear and is inherently flame resistant. More

Product • By Asa PingreeMonitor Stool

Monitor Stool

Asa Pingree’s slinky, singular fiberglass creations are a direct reflection of the designer’s penchant for clean lines and lightweight structures. The stool is made of a lightweight fiberglass composite with a molded gel coat surface that is extremely durable. The cushion is latex foam covered in hand stitched velvet. Variations can be made to order. More

Product • By Asa PingreeMonitor Bench

Monitor Bench

The sculptural monitor bench is a strong centre piece for a lobby, a graphic ending to a master bed, or a playful seating to punctuate an entry or courtyard. Available in a variety of colors and fabrics the monitor bench can be adapted for both indoor or outdoor spaces. The base is made of a lightweight fiberglass composite with a molded gel coat surface that is extremely durable and suitable for extended outdoor life. The bolster, pictured here with indoor upholstery, is made of super high density foam and covered in a Maharam fabric that can sustain high wear and is inherently flame resistant. More