Extension

An overview of projects, products and exclusive articles about extension

NewsNews • 22 Mar 2022

Arched openings dominate Studio Jayga Architects’ British house extension

The young family of a 1930s semi-detached house in Loughton, Essex, wanted to open up the floorplan and add an extension for a new kitchen with a strong connection to the garden. Marcus Peel Studio Jayga Architects reconfigured the internal spaces and added a split-level extension clad with  shou-sugi-ban timber. Marcus Peel The split-level allowed the kitchen to be on the level with the slightly lower garden. A linear rooflight connects the existing house with the extension.   Marcus Peel A striking pair of arched metal doors combined with a frameless glass box floods the interior with natural daylight. The cantilevered box provides uninterrupted views into the 300 feet garden. Marcus Peel Studio Jayga Ar... More

NewsNews • 9 Dec 2021

RIBA House of the Year 2021 awarded to Windward House by Alison Brooks Architects

Windward House is an extension to a 18th century stone farmhouse, located on top of the highest point of land in Gloucestershire. Alison Brooks Architects wanted to echo the topography of the adjacent meadows into the angular design for the extension. Paul Riddle The existing three-storey Georgian farmhouse was meticulously restored and converted into one vast gallery space for Indian and African Tribal Art. Paul Riddle A new two-storey wing, partially embedded into the hillside, becomes the new house for the owners. The extension’s dark tones and cladding pattern are inspired by the nearby Forest of Dean. Paul Riddle Throughout the house angels are intentionally skewed and undulating to draw the eye to new and surpr... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerMuseums

Inatura Museum

Bruno Klomfar   On a historically significant industrial site, where a hammer mill grew into the most important metal-processing company in Vorarlberg, a natural history museum and city garden was established after the closing down of the company. Bruno Klomfar Bruno Klomfar New and additional parts have been added with flair and finesse to the surviving historic buildings, in which the industrial character of the existing buildings was referenced and interpreted in a contemporary manner. Bruno Klomfar The exhibition spaces were designed on several floors. The new constructions can be identified by its cladding of Corten steel plates. The administration buildings protrude from the old facades in the back court. T... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerOffices

DU Office Flachgasse – Apartments

The former factory of metal objects Grünwald, built in 1907, was first transformed into a designer furniture store by Matthäus Jiszda in 1981. The building was once again restructured to house the offices of the Viennese branch of Dietrich | Untertrifaller. It has also been enhanced by two floors to offer a penthouse and two spacious apartments. Bruno Klomfar Bruno Klomfar The alignment recess is due to the load distribution of the cross-laminated beam-to-wall structure. The plan of the apartments adapts to these structural constraints and takes advantage of them: the supports on the central supporting wall and on the existing dividing walls allow clearing free levels as well as large windows on all the west facade of t... More

NewsNews • 24 Sep 2021

MKM Museum extension by Herzog & de Meuron blends with existing Küppersmühle grain mill

The MKM Museum extension has a long history in the making. The grain mill, originally from 1860 with the current buildings dating back to 1908, turned into a museum in 1999. The museum houses the Ströher Collection, which is one of most extensive private collections of German post-war art to date. Simon Menges Herzog & de Meuron were involved from the start and designed an extension that was supposed to be erected on top of the silo towers in 2008. Faulty work by the steel-working company and subsequent bankruptcy resulted in the project being abandoned. Simon Menges In 2013 with the Ströher family as new clients, Herzog & de Meuron set aside the original idea of an illuminated cube balanced on the silo towers... More

Project • By Studio 3MarkApartments

LA STANZA IN PIU’

The aim of the project is to expand an apartment inside a small building built in the middle of the last century, in an outer district of Cuneo. Before the intervention the apartment was connected to a large garden through an uncovered and free terrace on three sides, which was closed by a new volume to create an extra room which will be used by the whole family to make the everyday life more comfortable . The extension makes an extra living space to the house, a living area to sit or rest, opening the apartment to the garden thanks to the large window to the west and the new covered terrace to the south. The space is split on two different levels because we wanted to widen the surface towards the garden while keeping track of the old te... More

NewsNews • 4 Mar 2021

KAAN Architecten extends Antwerp Royal Museum of Fine Arts with hyper modern roof galleries

KAAN Architecten approached the Antwerp Royal Museum of Fine Arts in two distinctly different ways. The 19th century building was restored to its former grandeur as much as possible and the new extension, inserted into four former patios, adds a clean hyper modern spatiality to the Fine Arts experience.     The new addition is held up by a 1-million-kilo steel skeleton. Its cleanness, asymmetry and verticality contrasts with the ornamentality, symmetry and horizontal nature of the existing 19th century neoclassical  building.  © Mediamixer “Both the 21st and the 19th century museum couldn’t be more different and more intense. They embody an emblematic contrast in dimensions, light and atmosp... More

NewsNews • 18 Feb 2021

konoA digs aggregate concrete extension into Tyrol hillside

konoA chose for contrast when they designed the Gasser House extension. The dark exposed aggregate concrete stands out against the traditional white Tyrol vernacular. Contrast between old and new, solid and transparent, black and white. Samuel Holzner The client wished for bright living spaces with generous terraces. konoA dug the extension into the hillside to limit the above ground volume. The additional units have their own street access. Samuel Holzner The facade is made of exposed aggregate concrete, wood and glass. The materials enhance the contrast between the existing house and the sculptural extension. The facade can serve as a climbing aid for plants. Samuel Holzner The base houses space for parking and cellar ro... More

Project • By Atelier OsePrivate Houses

Maison AG

A wooden house built in self-construction. More

Project • By Woldon ArchitectsHousing

Highlever Road

Complete refurbishment and extension of an end of terrace family house dating from 1905. Unmodernized since the 1950s, the corner house on Highlever Road was in a state of decay when Woldon Architects were first engaged. Significant water damage and decades of neglect were halted and renovations begun. Works included the addition of a carefully proportioned side extension and occupation of the roof void, to consolidate the house into a modern family home. Care was taken to preserve valuable architectural details where possible. “Squeeze” profile copies of original cornices were taken to replace damaged and missing cornice sections with exact replicas; the side extension was constructed from reclaimed imperial soft red rubber br... More

Project • By Taillandier Architectes AssociésPrivate Houses

House-A

The extension project of the House-A consists of adding an extension to a single-story villa so as to create a new master bedroom suite. The clients wanted a contemporary extension without contrasting with the existing villa that they hold dear. The main volume of the extension comprising the master bedroom, the en-suite bathroom and walk-in closet, is positioned parallel to the existing construction and takes the shape of a pre-fabricated concrete parallelepiped drawn up to precise dimensions and proportions. Another perpendicular volume, contrasting by its transparency but designed to the same proportions, links the concrete extension to the main house. Designed to be more than just a passageway, this transparent volume becomes a home gy... More

Project • By Belsize ArchitectsPrivate Houses

Harmood Street

This project is the full reconfiguration and extension of a small, semi-detached house in Kentish Town that was cramped, badly laid out and badly built. We worked closely with the client to understand their requirements. We provided them with additional space, good floor to ceiling heights throughout and the right light. We succeeded in getting permission for large side and rear extensions, with provision to lower the floor in the extension to create more height where possible, as well as open up a small rear patio. Both the extensions were designed to provide maximum light. Part of the loft space was also opened up to give height and space to the main rooms on first floor. Ply is the predominant material used as to clad the walls and st... More

NewsNews • 16 Jul 2020

MVRDV transforms 19th century Polish building into transparent coworking hotspot

MVRDV renovated a 19th century heritage building in Wrocław, Poland, and added an extension respectful of the existing building by continuing the same roofline and facade rhythm. The 4500 m2 coworking hotspot includes an event venue, a food hall, a café, and a rooftop terrace.  © Juliusz Sokołowski The entrances on each end of the building have a triple-height stepped void. The old building is interpreted as the formal side and the newly added extension as the informal side. Both sides have a triple-height stepped void at the entrance. © Juliusz Sokołowski The formal entrance houses a café with exposed brick walls from the original building. © Juliusz Sokołowski The informal entrance has a... More

Project • By Kensit ArchitectsPrivate Houses

Narrabundah Additions & Alterations

This contemporary addition clearly identifies what is new and what is existing. The living space is filled with warm natural light and is a little haven where you can sit back relax and read.The existing residence has been designed to fit the growing families needs. The new kitchen becomes the central hub of the house and has great access to morning sun. All living areas now receive generous sunlight and have access to a new timber deck. More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHRestaurants

Restaurant Kiang

The restaurant Kiang, located in a historic building in the center of Vienna, was designed by Helmut Richter in 1984. At the time of its opening it represented a radically new approach to interior design, especially compared to the dominant style of Chinese restaurants with dark wood and red lampions.Although it lacked the traditional Viennese „Gemütlichkeit“, it expressed a new sensitivity and became immediately an architectural icon. 34 years later the owners hired architects Tillner & Willinger for the remodelling of the historic room, contemporary illumination and the design of an extension. The new central room features the atmosphere of a dining kitchen where guests can watch the preparation of cold dishes. A new... More