Zig-Zag House

Zig-Zag House

Architect
Dan Brunn Architecture
Location
Venice, United States
Category
Private Houses
Brandon Shigeta
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TilesMosa
ManufacturersBEGA
ManufacturersHansgrohe SE
ManufacturersTOTO
ManufacturersCaesarstone
ManufacturersDornbracht

Product Spec Sheet
Tiles
by Mosa
Manufacturers
by BEGA
Manufacturers
Manufacturers
by TOTO
Manufacturers
Manufacturers

Zig-Zag House

Dan Brunn Architecture as Architects

Program: A financial manager and an aspiring artist requested a home with clean lines, simple maintenance, and durable materials to suit the oceanfront location. A garage large enough to fit a boat on a trailer, an art studio, and a roof deck were also requested as part of the house. The program includes: garage, laundry room, apartment with living room, kitchen, bedroom, and full bath on ground floor; living room, kitchen, dining room, powder room, and two guest rooms with shared bath on floor two; master bedroom suite with open bath and walk-in closet, office/art studio, and two guest rooms with shared bath on floor three. Deep decks at each floor; roof deck is furnished for living and dining.


Design: Israeli-born architect Dan Brunn, AIA, of Los Angeles, designed a modern waterfront home with deep terraces on each floor to maximize outdoor spaces and ocean views. The three-story house occupies a narrow oceanfront lot on Venice Beach between a house previously completed by Brunn (for a different owner) and a two-story apartment building. This tight infill site led the architect to maximize openness and daylight inside the house so the rooms feel spacious and unencumbered. Numerous skylights, floor-to-ceiling glass, and generous windows illuminate the house from the top and sides. The zig-zag shape of the beachfront balconies, gray stucco panels, and rhythmic window patterns create dynamic façades. The visual interplay of projecting and recessed planes facing the beach suggests the ebb and flow of the ocean tides as seen from the house—and artfully comply with local set-back and height regulations.


To fulfill the client’s programmatic needs, the architect had to build to the full extension of the lot. To mitigate a large cube shape, Brunn composed front, side, and back façades for different effects. The front (beach) façade is open with stucco zig-zags lining deep balconies. Side façades have long and deep apertures as well as varying integral colored stucco. The back façade is set in, framed by ribbon, with the dark stucco recessed. The two Brunn-designed houses on neighboring plots share tectonic DNA, yet exhibit individual personalities. The owners were impressed with the then-under-construction house next door, and contacted Dan Brunn Architecture to design on their lot.


The five-bedroom house includes a ground-floor apartment with a kitchenette, as well as expansive garage. The two floors built above constitute the main living spaces. All three levels are connected by an elevator. Board-formed concrete anchors the ground level, providing a solid foundation for the stucco-and-glass dwelling on the upper two levels. Inside, a glass-enclosed, terrazzo-lined staircase illuminated


by large skylights and a two-story glazed exterior wall allow sunlight to penetrate in the heart of the house. Stairs appear to be floating due to a hidden tension rod design, further contributing to the airy nature of the interiors. Each stair landing is positioned halfway up a floor, offering dynamic views at each level of both the staircase and adjacent rooms.


On the second floor, living, dining, and kitchen areas are arranged within an open space adjacent to an outdoor terrace framed in floor-to-ceiling glass. Glass guardrails are laminated with a gentle opaque-to-clear gradation film to enable both privacy and views. Opposite from the staircase, a gas fireplace, built-in cabinets, and streamlined kitchen are built into the north wall to save space within the long, narrow footprint of the house. A clerestory window above the built-ins and a deep light well in the corner of the dining space allow more daylight to filter through this level.


Modern classic furnishings designed by Eero Saarinen, Jean Prouvé, and Charles and Ray Eames complement the minimalist aesthetic. White-on-white with touches of gray echo the structure itself, while bright red adds pops of color and contrast. Terrazzo floors further extend the fresh beach-house feeling. Concrete deck pavers were created to match the interior terrazzo for a seamless look.


The third-floor master suite is similarly treated as a flowing space adjoining an outdoor deck. Bedroom and bathroom are interconnected with a freestanding, sculptural bathtub open to the window views. A cubic shower is composed of frosted glass. Inset bookshelves and TV niche enhance the clean-lined feeling. Beside the TV is a custom-designed, stainless-steel fireplace surround with a built-in Eco-Smart burner.


Nearby, a private sanctuary enclave is reached from the bedroom deck for contemplating the expansive Pacific Ocean vista. Visible from various interior vantage points, the room’s glass wall opens to views of the ocean in front and the staircase in back. Echoing the building exterior, the other two consist of gray and white stucco. Lined in artificial turf, this space is emblematic of the house’s themes of transparency along with the play of open and protected space.


The third level includes a combination art studio and office illuminated by skylights. At the rear of both the second and third floors are two bedrooms and a bathroom for family and guests. An open stairwell, framing a view of the sky, leads from the third floor to the roof deck with its seating and dining areas, and expansive ocean views.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More