Zhuhai City Museum
CreatAR_Images

Zhuhai City Museum

gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects as Architects

Located on Zhuhai’s coastal road, the new museum benefits from the proximity of the water as well as the mountains and a park in the background, whilst also being close to the opera house. Both buildings, the museum/exhibition complex and the opera house, represent a new statement for the entrance to Zhuhai city for travelers coming from the north.

photo_credit CreatAR_Images
CreatAR_Images

The design of the Zhuhai Museum comprises a vertical and a horizontal tract based on rectangular footprints. Together, they combine to form a sculptural ensemble. This contrasting duality reflects both the local situation between the mountains and the coast, and also the museum program the exhibition areas provide visitors with a view into the past and the future of the city. The architects of gmp synchronize both these aspects to create a uniform architectural gesture.

photo_credit CreatAR_Images
CreatAR_Images

Visitors enter the museum from the coastal road via the foyer in the linking part between the two tracts. The horizontal part of the building to the south facing the mountains exhibits, on three exhibition levels, the history of the city’s development in this traditional coastal region at the Pearl River Delta. In the exhibition area dedicated to the planning of the town, visitors to the museum are guided upwards along a spiral gangway to explore the cascading sequence, over eight floors, of stacked exhibition rooms. The spiral terminates in a room exhibiting a 30 x 40-meter model of the city. Internally, the spiral is part of the exhibition and links the different levels, whilst on the outside open staircases provide access to the building sculpture.

photo_credit CreatAR_Images
CreatAR_Images

The facade has been designed following the basic idea of a mutually inspiring duality. Solid bands of light-colored granite and facade panels of glass and aluminum in a warm bronze shade create a play between light and dark and, in the exhibition area for the town planning, clearly replicate the ascent of the spiral. The movable solar screening panels with traditional Chinese patterns also consist of bronze-colored aluminum. At night, when parts of the facade are invitingly illuminated, the light follows the spiral, thus easing the solidity of the natural stone bands. On the 8th floor, floor-to-ceiling glazing opens up the natural stone facade, providing a view across Xiangzhou Bay.

Caption
Caption

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More