ZABALA 1901
GUIDO CHOUELA
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Glased FacadeAluar
Air ConditioningDieger
Steel StructureFAE
Glased FacadeFenster Brinker
DoorsMoras
MarbleRagolia

Product Spec Sheet
Glased Facade
by Aluar
Air Conditioning
by Dieger
Steel Structure
by FAE
Glased Facade
Doors
by Moras
Marble
by Ragolia

ZABALA 1901

Hermanos Goldenberg as Architects

The property, built in 1943 by architect Antonio Vilar, was the home and atelier of cartoonist Ramón Columba, father of Argentine comics and founder of Editorial Columba, which in 1928 began to publish widely distributed magazines in Argentina and Latin America.

photo_credit GUIDO CHOUELA
GUIDO CHOUELA
photo_credit GUIDO CHOUELA
GUIDO CHOUELA

Antonio Vilar was undoubtedly one of the pioneers of Argentine modern architecture. He kept his validity throughout the years, in the country and abroad. He projected many large-scale buildings such as the immense work of the Argentine Automobile Club's national network of service stations.

photo_credit GUIDO CHOUELA
GUIDO CHOUELA
photo_credit GUIDO CHOUELA
GUIDO CHOUELA

The house was raised 3.40 m above the sidewalk level, with a front garden in what we could call a container and was accessed from the street by stairs or an elevator from the garage.
The scope of the intervention included the construction of the slab on the ground floor, the replacement of the existing columns and bases with others of greater diameter and resistance, the completion of the slabs on the second and third levels and two new slabs on the fourth and fifth, the latter of smaller dimensions to give space to a garden terrace.

photo_credit GUIDO CHOUELA
GUIDO CHOUELA
photo_credit GUIDO CHOUELA
GUIDO CHOUELA

To keep the diameters of the new columns within the proportions of the house, the new mezzanines were built by chaining a concrete perimeter beam on the capitals and anchoring a W steel beam to it to support a concrete slab on steel deck of 8 cm thick.
The vertical circulation core comprising an elevator and escape ladder was built in reinforced concrete.

photo_credit GUIDO CHOUELA
GUIDO CHOUELA
photo_credit GUIDO CHOUELA
GUIDO CHOUELA

With this work, garages, a public cafe and 8 open-plan spaces for offices were added, two of them with a balcony terrace and two in duplex with a garden terrace to the original house in an environment where spaces of this type are hardly found.
The refunctionalization respected the hierarchies established by Vilar, a base for services, high floors for multiple uses and terraces on the first and last level.
The facades of the house, the galleries and balconies were restored and rebuilt, the original carpentry was replaced by hermetic double glazing keeping the dimensions of the openings intact, the additions are just glass and structure, without trying to blend in or compete with the heritage-protected building , replicating even the characteristic nautical railings of Vilar that as a child was a helmsman and marked the course of the family boat, in the same way we could say, he marked the course of modern Argentine architecture.

photo_credit GUIDO CHOUELA
GUIDO CHOUELA
photo_credit GUIDO CHOUELA
GUIDO CHOUELA

Team:

Architects Firm: HERMANOS GOLDENBERG

Cheif Architect: Javier Goldenberg

Cheif Manager: Matias Goldenberg

Architect: Ariel Brusich, Victoria Cocuche, Felicita Cersofio, Ignacio Ruiz de Galarreta

Restoration: ARQ RUBIN

Structural Advisor: DCE

Photographer: Guido Chouela

Caption

Materials Used:

Steel Structure: FAE

Glased Facade: Aluar/Fenster

Elevators: Servas

Air Conditioning: Dieger

Marble: Ragolia

Doors: MORAS

Equipment: COMADE

Caption

Construction System:

Glass, Metal, Concrete

Finishes:

Aluminium, Steel, Concrete

Caption

Read story in EspañolPortuguêsDeutschItaliano and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More