Yogapoint

Yogapoint

Architect
KLAR
Location
Czech Republic | View Map
Project Year
2021
Category
Sports Centres
BoysPlayNice

Yogapoint

KLAR as Architects

“The objective in building the Yogapoints was to make the public space in our region more attractive. We also wanted this public space to be in harmony with nature, and, at the same time, we wanted to motivate people to lead a healthier lifestyle – to stay and relax outside. As their name suggests, Yogapoints can be used for yoga exercise, but also for relaxation, stretching one’s body after intense physical activity, or just to enjoy views of the surrounding landscape.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The Strategic Plan of the Moravian-Silesian Region sets up a goal for strengthening the attractiveness of its area – the Yogapoints are one of the means to fulfil this goal. In the commission, we stressed the words like harmony with nature, lightness, accessibility and functionality. The Yogapoints succeeded in employing all of them.” (Jan Krkoška, MBA – Deputy Governor of the Region)

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The brief contained a universal, easy to construct, and unique object that would be placed in the landscape; it would be fully operational even in bad weather conditions. The object should have a light structure, offering a floor for yoga exercise or an alternative activity and relaxation.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

Working on the concept for this brief, we saw particular basic elements associated with yoga as key motifs. That is why our design tries to reflect stability, lightness, simplicity and - by choice of used materials – a certain sense of belonging with nature, too. The aim was to design a small object whose prefabricated copies would spring up in various places – be it urban areas, holiday resorts or open natural landscape. Our response to this brief is a small pavilion with a very rational structure, offering a floor for exercise to two people. The used materials, as well as the structure, refer to handcraft work with wood so typical of the Beskydy and Jeseníky Mountains regions. On the square platform of the object stand four solid columns carrying a wooden plank grid. The wooden floor serves as a comfortable exercise mat. The shape of symmetrically placed columns evokes a certain level of lightness or even fragility – and yet, they represent the object’s stability as they carry the roofing grid reliably. The grid’s function is to provide shade, but it can be also covered with a light, transparent roofing material. The design includes two sizes of the object – the larger version could house up to six yogis.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

Materials

The bearing structure of the roof consists of a wooden grid with shading slats. The slats are in perpendicular order, and they are inserted within the main horizontal steel grid. The grid consists of a pair of square hollow sections. The steel grid is carried by four wooden columns of a variable square cross section. Together with the steel grid, the columns provide stability to the pavilions. Widest at their centre, the columns gradually reduce in width towards their ends. Steel sleeves facilitate the transition between the columns and the steel grid following the shape of the columns.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The columns are moulded and glued to the steel sleeves to create a tight joint. The gluing ensures a firm connection and prevents moisture from entering the contact surface between the steel sleeve and the wooden mass of the column. The columns are anchored to the reinforced concrete foundation footing using a sleeve post base. The footings are anchored by HILTI HIT-V M16 (8.8) anchor bolts. These bolts are glued to the cement foundation with HIT-HY 200 glue. The flooring in the pavilions is made of square timbers and floorboards installed on cement tiles. The foundation in the pavilions is designed as shallow on foundation footings. The footings are square-planned, in a size 1.1 x 1.1 x 0.8 m in the larger pavilion type, and 0.8 x 0.8 x 0.8 m in the smaller type.

BoysPlayNice
BoysPlayNice
Project Credits
Photographers
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More