Woonhuis Hoge Dennen

Woonhuis Hoge Dennen

Architect
Engel Architecten
Location
Zeist, The Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Luuk Kramer

Residence Hoge Dennen

Engel Architecten as Architects

Introduction

Dutch studio Engel Architecten has recently completed this private residence in the wooded surroundings of Zeist, a small town in the centre of the Netherlands. To save as much trees as possible the layout of the house is carefully configured on the site. The colour and texture of the materials have been chosen meticulously to match the surrounding pines.

 

Design

Adjacent to the UtrechtseHeuvelrug you will find residential area Kerckebosch in Zeist. The house is situated on a corner lot, along the edge of the Hoge Dennen sub-plan. The sub-plan is characterized by the wooded environment that Zeist is known for, and is adjacent to a newly created open moorland landscape.


The visual quality plan prescribes homes with a modern look and a steep roof. To optimally position the house on the plot, the trees on the plot have been mapped. The goal was to maintain as many trees as possible and integrate them into the design. In order to maximize the view towards the garden and to create the largest possible backyard, the volume is situated along the main road, aligned to the building line.


The program is divided into four volumes, which are strung together by an elongated horizontal canopy. The two highest volumes accommodate the main functions of the house and are separated by a continuous skylight spanning two floors. This allows daylight to penetrate deep into the home, without direct sunlight entering the house. On the first floor, the two volumes are connected by a walkway, which is completely enclosed by the skylight.

 

The awning connects the four volumes and provides sufficient space for covered parking, as well as space at the entrance and a covered terrace. In addition, the awnings ensure that sunlight does not directly enter the house during the summer and the house remains cool, in contrast to the winter months where the opposite is desired.

 

The front and rear facades of the two highest volumes as well as the garage are set at an angle of 6º. The regulations that came with the lot required the house to have a sloped roof, whereas the clients' wish was to design a modern house with a flat roof. By tilting the facades, the facades can also be read as a roof.


Openings are placed in such a way that the relationship with the outside is strengthened and privacy is guaranteed. Deep placed window frames accentuate the facade openings on the upper floors. Deep reveals frame the view of the green surroundings, whilst at the same time provide a sense of privacy by optically increasing the distance between the inside and outside. The amount of glass on the north façade has been kept limited to prevent heat loss.

 

At the rear of the houses, two large sliding doors offer the opportunity to open the facade to a large extent and thus connect the outside terraces the living area and dining room. The generation of power is provided by solar panels placed on the roof of the house. By carefully designing the roof edges and keeping them slightly lower at the rear, the solar panels are hidden from view without affecting the incidence of light on the solar panels.

 

Materials

The 3 oblique volumes are covered with ceramic slates from Petersen Tegl, type C91. The ceramic covers from which the majority of the facades have been built, perfectly match the wooded surroundings in terms of color and texture.

 

By using a light color scheme, the surrounding trees draw beautiful shadows on the facades when the sun falls on the house. The wood storage and the garden walls are constructed from long-shaped Kolumba bricks from Petersen Tegl in the same color tone as the covers, to emphasize the monolithic character of the house. The two low garden walls accentuate the routing to the main entrance and create intimacy at the terrace on the southwest side of the house.

 

The elongated awning, the frames and wooden finish of the plinth are fitted with semi-transparent lacquered wood in a red-brown color to counterbalance the sleek, distinct character of the house. The applied colors of both the covers and the wood match the wooded area where the house is situated.

 

Materials used: 

  1. Petersen Tegl - Petersen Cover, Petersen Kolumba
  2. Metaglas - Methermo
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Sliding WindowMetaglas
BrickPetersen Tegl
Petersen Cover, Petersen Kolumba
Product Spec Sheet
Sliding Window
Brick
Petersen Cover, Petersen Kolumba by Petersen Tegl
Featured Projects
Latest Products
News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More