Welgedacht Villa

Welgedacht Villa

Architect
Jenny Mills Architecture & Interiors
Location
Western Cape, South Africa | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
David Ross

Welgedacht Villa

Jenny Mills Architecture & Interiors as Architects

Situated in Welgedacht Estate, the project involves alterations and additions to an existing house. Carefully selected exterior walls were retained while the interior space was completely redesigned to meet the client’s needs. The new structure blends seamlessly into the landscape through the integration of terraced steps. A contemporary feel is accomplished through the use of luxury finishes.

photo_credit David Ross
David Ross

There is a strong connection between the exterior and interior spaces as the outdoor living space comprising pool and braai has been well integrated into the living area.

photo_credit David Ross
David Ross

Although this project was a renovation, we basically had to start from scratch. While the original footprint was retained, it is definitely a new house. The owners bought the house for its position in the beautiful Welgedacht Estate in Belville, but it was broken up into small rooms and disconnected further by different levels.

photo_credit David Ross
David Ross

The brief included requests for a double-volume entrance hall, open-plan living areas and a more contemporary look, while retaining the original pitched roof. The house sits on multiple levels, which proved to be a unique challenge for JMA. We demolished the existing slabs and laid new ones. To do this with an existing building involved some ingenuity.

photo_credit David Ross
David Ross

As the outdoor living area was small, they increased the size of the garage so that a large terrace with a pool could be constructed above it. The original living room was demolished and rebuilt to create a generous living area and increase the size of the bedrooms above. With a busy social life, it was imperative that the owners had plenty of space in which to entertain.

photo_credit David Ross
David Ross

Another challenge was marrying the classic pitched roof with the contemporary style of the new house. We did this with horizontal, cantilevered concrete eaves that separate the roof and allow it to sit in the background, while retaining the ceiling internally.

photo_credit David Ross
David Ross

The house is large and, while they wanted an open-plan, spacious feel, it also had to feel connected. This was achieved with pocket doors, allowing the spaces to be opened up completely, or closed off when necessary.

photo_credit David Ross
David Ross

As the owners are busy professionals, a resort-like feel was also on the list of must-haves. Lots of glass, which lets in an abundance of light, and a rim-flow pool provide a laid-back atmosphere. The owners feel as though they are on holiday at home. The transformation is something we had hoped for but did not imagine possible.

Caption
Caption

Read story in Español and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More