Water Park AQUALAGON

Water Park AQUALAGON

Architect
Ferrier Marchetti Studio
Location
Marne-la-Vallée, France | View Map
Project Year
2017
Category
Sports Centres
©Jacques Ferrier Architecture - Photo Luc Boegly

Water Park Aqualagon

Ferrier Marchetti Studio as Architects

A LANDMARK

The direction of the winds and the path of the sun have determined the floor plan for our project. Protected from cold north-easterly winter winds, nestling up to the forest, the aquatic park opens towards the west to make the most of cool breezes in warm weather. Looking out to the south-west, the aquatic park is bathed in light throughout the year. It is oriented so as to receive as much sunlight as possible in winter, while protecting itself from excessive exposure to the sun through its terraces in summer.


Like an origami sculpture, our proposal for the aquatic park resembles an unfolding landscape, culminating at around 35m: it is a built landscape, rising into the sky. The structure is clearly visible from the surrounding area - it becomes a point of reference and a symbol of Villages Nature. This new type of landmark contrasts with the relatively flat topography. It is not an element which has been imposed on the landscape, but an extension of the landscape itself.


A WORLD THAT HAS EMERGED FROM THE LAKE

Located by a large expanse of water, the aquatic park looks like a world that has emerged from the lake. It is an aerial construction, layering hanging gardens, playing with water and transparency. The terraces are open to walkers, and are used to oxygenate the waters of the lake. The new landscape is composed of waterfalls, mist, steam and aquatic plants. The unique character of our proposal, which blurs the lines between landscape and built environment, creates a beacon, visible from all parts of Villages Nature. By day and by night, the aquatic park becomes a major icon of the site.


BEYOND WATER, OTHER POSSIBLE SCENARIOS...

The origami structure is open to the public, it becomes an extension of the aquatic facilities: our proposal offers a new experience to visitors exploring this built landscape. The structure presents a stunning vantage point over the inside of the aquatic park and offers spectacular views of Villages Nature and the wider landscape. A circuit offers a walk surround the building, extending the board walk promenade. A lift offers the occasion to climb to the top of the walk to enjoy the view.


DIRECTIONAL TRANSPARENCY

As the origami unfolds, it creates empty spaces. These spaces are filled by large glass panels that let natural light into the aquatic centre and give visitors the sensation of a continuity between the interior and exterior. At the top of the building, a transparent dome with a remarkable geometry allows visitors to swim while watching the sky. This dome forms the silhouette of the aquatic park.


The structure and the roofing have been optimised to disappear in the sight lines from the basins and accentuate the presence of the sky. The aquatic park is flooded with light. This is enhanced and softened by the orientation of the building, the play of reflections and diffusion of natural light. At water level, there is complete continuity with the exterior - swimmers can leave without any obstacles.


A PERMANENT SPECTACLE

All the elements of the project participate in creating a sense of spectacle which serves to heighten the experience of the aquatic activities in the park. The remarkable ecosystem established by the planted terraces forms an instructive path. The various elements related to environmental sustainability - geo-thermal energy, water recycling - come together to form a coherent narrative that structures the entire project, and can be clearly read by the public.


The principle of the project, with its accumulation of levels, extends the aquatic park into sun-lounges, terraces and restaurants... These activities can easily be linked to seasonal variations in attendance. An auditorium barge arrives in the evenings and at various times of day to offer concerts and shows. The aquatic park forms an extraordinary backdrop for Villages Nature’s shows on the lake, fireworks displays and light shows.


AN ARCHIPELAGO

The entrance to the aquatic park is connected to a large forecourt around which Villages Nature’s different «public» spaces are arranged: forum, sports centre. The hall, which opens onto the lake, leads to changing rooms via a long corridor and servant spaces (machine room, storage, etc.). Once visitors have gone through the changing room area, they discover the inner space of the aquatic park, designed as a large expanse of water strewn with islands of various sizes and with a variety of functions.


This archipelago extends outside, into the lagoon, accentuating the continuity between indoors and outdoors. The air pavilion links the other two pavilions. It is set back from the edge of the lagoon to create a protected space.



Project Credits
Quality assistance
Envelope and structure Engineering
Artella Economist
Lifeguard station design
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersBUZON PEDESTAL INTERNATIONAL
Product Spec Sheet
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More