Wagstaffe House

Wagstaffe House

Architect
buck&simple
Location
Wagstaffe, NSW, Australia | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Simon Whitbread

Wagstaffe House

buck&simple as Architects

Wagstaffe House is the realisation of a dream to live in the trees overlooking the water. The layout consists of public and private wings that create a raised courtyard, open on one side to frame the view and create a place of refuge from the elements.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

The site offered many opportunities, with it’s north facing aspect, views over Brisbane Waters and afternoon sunsets reflected off the nearby rocky ridgeline. Our clients sea / green change is a common goal. To be more in touch with the surrounding environment and to live in a way that is more in tune with the outside world.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

The home is friendly, warm and calm, largely due to the use of natural light and the natural materials that create the interlocking spaces. Materiality focuses on tactile materials that express their inherent texture. The simple combination of recycled brick, concrete and recycled blackbutt creates a familiar palette. Recycled Blackbutt is exhibited throughout the home, in the large structural timber trusses and exposed rafters that support the oversized eaves. This ties in seamlessly with the recycled blackbutt cladding and internal ceilings.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

Wagstaffe House retains the water view by staying elevated and integrates a solid brick courtyard to create an artificial ground plane that is accessible from the upper floor living areas. This visual heaviness is complimented with a modest timber top floor, arranged in a twin pitched roof layout that creates an elevated courtyard. To keep views uninterrupted, the courtyard locates all of the outdoor activity, furniture and planting between the structures and not in front of the view.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

Internally the palette is textural and subdued. We avoided plasterboard and used, white painted timber for places we wanted more light and that natural timber wouldn’t have been suitable. The change in flooring from concrete to brick to concrete, signifies a transition between public and private.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread
photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread
photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More