Vivienda Poble SEC

Vivienda Poble SEC

Architect
estudio CO–A
Location
c/ Roser, Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
José Hevia
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LampSanta & Cole
ManufacturersMarset
LightingFARO Barcelona
Black TableHAY
Tray
Bath and kitchen faucetsGROHE
ToiletsRoca

Product Spec Sheet
Lamp
Manufacturers
Lighting
Black Table
Tray by HAY
Bath and kitchen faucets
by GROHE
Toilets
by Roca

Vivienda Poble SEC

estudio CO–A as Architects
The project is located in the popular Poble Sec district of Barcelona, on the first floor apartment of a building that dates from 1870. It was an apartment with little natural light, with a large terrace on the rear façade and it was the object of several renovations over time. The different superposed layers of finishes made it impossible to recognize the pre-existing elements of the traditional Catalan architecture of the time. Therefore, with the aim of analyzing the primitive container of the house and its characteristics, we began with selective demolition of all these layers of cladding and installations until we found the original constructive elements.
photo_credit José Hevia
José Hevia
We found a space with high ceilings, with few facade openings (since the building has no ventilation courtyards) and some characteristic constructive elements of the place and the period: interior brick walls, large arches on the rear façade and wooden beams and ceramic ceilings. 
photo_credit José Hevia
José Hevia
In front of this scenario and with the client's requirements in terms of functional program (three bedrooms, two bathrooms and discarding the kitchen totally open to the living room) we started the project strategy. The goals were to provide natural light to as many rooms of the house as possible, recover its architectural identity and make a comfortable atmosphere.
photo_credit José Hevia
José Hevia
To optimize natural lighting, we designed a new layout consisting of large spaces and placing the doors of the facade rooms strategically, to enhance the visual connection with the exterior from the centre of the apartment (darker area). In the new layout, this central area counterbalances its disadvantage in terms of natural lighting conditions with the large surface area adopted for the living-dining room located in this location. And the original existing openings in the interior load-bearing wall between the living room and kitchen are recovered, thus giving it permeability and increasing the visual connection from the interior with the large terrace of the house.
photo_credit José Hevia
José Hevia
Given the need to give identity to the house, many of the traditional elements of its architecture are recovered to dialogue in harmony with the new elements introduced. The new materials selected correspond to the site and seek to give a timeless and modern character.
photo_credit José Hevia
José Hevia
Finally, it is worth mentioning the use of the red colour of the new iron carpentry which, combined with the white that forms the base of the background, gives the apartment a modern and timeless character. In addition, this chromatic introduction in the interior finishings contributes to the characterization of the environment so sought after from the beginning of the design process.
photo_credit José Hevia
José Hevia
photo_credit José Hevia
José Hevia
photo_credit José Hevia
José Hevia
photo_credit José Hevia
José Hevia
Caption
Caption
Caption

Read story in EspañolDeutschItalianoPortuguês and Français

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More

Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More