Visitors Center of Atapuerca
Juan K. Ayala

Visitors Center of Atapuerca

MATA Y ASOCIADOS_grupo de arquitectura as Architects

The project of Visitors Center of Atapuerca paleoanthropological site seeks metaphorical proximity to the site, an existing archaeological park, that effectively contributes to the production of new architectural organism, by recreating a part of the building that belongs to the earth (stereotomic) and one that is detached from it (tectonic), a mask protection as light as possible wrapping the whole.


In this sense, the building is designed with a big concrete box -petrous nature- pierced by large skylights, and an outer perforated net that wraps and covers acting as a second skin.


Thus, a double reading of the building is proposed: from its presence in the landscape to its inner functions, the image refers to the volumes present in the surrounding landscape such as straw piles, or clumps of trees, filtered and qualified from inside. Plans and sections are conceived to allow expansion, introduce daylight and express our projectual intentions.


The interstitial space generated between the net and the concrete box recalls the archaeological site workspace. At the building entrance this space is conceived as a rest area, and the one of the opposite corner as a multipurpose outside area.


The indoor exhibition space chooses a route between major structural concrete screens in addition to the presence of the lecture halls. At the entrance there is a space for information and sales of publications, a cafeteria and administrative and service areas.


The classrooms are designed as modular elements with multiple possibilities of use and relationship between the polyvalent area and the exhibition area, from a small room for about 25 people to a conference hall for 100 people.


The lightweight exterior enclosure has a discontinuous character, it is punctured or disappears in singular points as the entrance plaza and the gazebo. It generates a variable section in the access area with very strong relationships between the open space of the square and the space of the terrace-gazebo, in contrast to the austerity of the outer box.


To solve the necessarily large car parking area, the idea of nature is recreated again through metal elements, metaphors of trees, on which in the future vines will grow to shape the final camouflage of parked vehicles.


A light canopy and a wooded grid between it and the building will form an exterior square for outdoor activities.


Outside a pond of macrophytes solves the sanitation of both the Visitor Center and the next Archaeological Park. The bed of the pond is a biotechnology system that mimics the process of self-purification that spontaneously occur in natural wetlands, based on the use of plants and other aquatic lower organisms. This system is in perfect harmony with the new policies and sustainable development needs, providing high purifying efficiency with low operating and maintenance costs. The visit to the projected pond finally has become part of the Visitors Center’s educational route.


Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More