VILLA VOLTOR

VILLA VOLTOR

Architect
SCT Estudio de Arquitectura
Category
Private Houses
José Hevia

Entrance on the roof of the house

SCT Estudio de Arquitectura as Architects

Architecture takes an interest in how it is inhabited, but also in how it is perceived. The view from afar gives the house its unique quality. The viewer’s eyes are deceived, lightening the volume of the building, reducing its visual impact and highlighting its simplified geometry. The perception is of two very elongated boxes, outlined in white sandblasted concrete – two boxes that appear to float. Between them, another dark glass box, slightly set back, reflects the landscape, blending in with it until it isappears. 

photo_credit José Hevia
José Hevia

The flat roofs generate terraces, spaces for greenery, subtly staggered one above the other.A challenge: rather than submitting to the steep slope of the terrain, the design takes advantage of it. With the orientation open toward the south, and also toward the best views – in the background, the city of Palma, the sea and the horizon – the north side is for access and connection. From the roof level, with the sea as a backdrop, a trench drops down, a vertical space that takes the path of the elevator to set the height of the house, connecting its four levels and generating circulations between them.

photo_credit José Hevia
José Hevia

In reverse order: The garage is on the highest level, along with the access porch, lightness of the wooden structure. Down one level, the more private spaces, bedrooms and work areas. 

photo_credit José Hevia
José Hevia

Also a continuous porch, which helps open all the spaces, always facing south. Down one more level, the perimeter in black glass hides a more private living area, more bedrooms, more privacy, while offering the broadest views over a large terrace. At ground level, but slightly elevated to give the base the same sensation of floating, a single flexible space is used for the most collective purposes: cooking, sharing a meal, various living areas. Broad spaces and total openness, finally joining interior and exterior in an immense porch that provides access to the pool. An overflowing pool of water, also outlined in white, in which architecture and nature are always reflected.

photo_credit José Hevia
José Hevia
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More