Villa Uliveto

Villa Uliveto

Architect
Noname Studio
Location
Carovigno, BR, Italy | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
© Francesca Iovene

Villa Uliveto

Noname Studio as Architects

Carovigno is a small town in the province of Brindisi, in the southern region of Puglia.

The house is generated from the natural elements in which it is immersed. The first consists of a low existing limestone blocks wall delimiting the karst part of the terrain from the natural podium on which the villa stands. The olive trees, an almost constant presence throughout the Apulian agricultural landscape as well as an invaluable resource, give the second element: abstract sculptures shaped by time and wind.

photo_credit © Francesca Iovene
© Francesca Iovene
photo_credit Noname Studio
Noname Studio

The project is developed on a land extended from east to west, completely populated by medium-sized olive trees. The house is reached through a gravel driveway that moves to reveal humanized nature only at the end. The construction takes place while preserving as much as possible the integrity of the existing olive trees, only three of which have been relocated within the land. A centuries-old olive tree, casually placed in the middle of the natural podium, is the real central point of the building, whose presence determines its footprint.

photo_credit © Francesca Iovene
© Francesca Iovene

The composition of the building explicitly announces the hierarchy of functions and their reciprocal relationship in space: a cube contains the living area of ​​the villa and intersects a low oblong prism of the sleeping area. The two volumes are slightly rotated to embrace the centuries-old olive tree, the centre of an open terrace and the main relational space as well as the heart of the outdoor life. The margin between the inside and the outside of the house is expressed in a system of natural light mediation devices. A vertical skylight that allows the winter light, lower on the horizon, to penetrate inside the house, interrupts the attic between the kitchen and the dining area. The different geometry of the openings frames the rural landscape giving it always distinct aspects, the vertical pivot opening of the master bathroom overlooks a private patio, a place where the owners can live following the rhythm of nature. The open room at the end of the room slat is a window to the sky.

photo_credit © Francesca Iovene
© Francesca Iovene

The house is characterized by a rigid stereometry of pure forms covered with white lime and stands out against the twisted and absolute landscape of the olive grove. The Apricena stone, a limestone material extracted on the slopes of the Gargano with shades ranging from beige, ivory and pink, was used in different parts of the house and declined in its surface variants. It runs to the tumbled tiled floor, surrounds the windows with polished slabs, marks the access thresholds with bush-hammered slabs and is used as an internal Palladian cladding.

photo_credit © Francesca Iovene
© Francesca Iovene

The furnishings do not follow a single stylistic line, but belong to distant "worlds" which, surprisingly, manage to dialogue in harmony, describing the cosmopolitan soul of the owners.

photo_credit © Francesca Iovene
© Francesca Iovene
photo_credit © Francesca Iovene
© Francesca Iovene

Read story in Italiano

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More