Villa Tempérée

Villa Tempérée

Architect
ARTELABO
Location
Hérault, France | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Marie-Caroline LUCAT

Villa Tempérée

ARTELABO as Architects

The project is a second home located in the countryside, in a small village near Lodève, at the north of Montpellier. The plot of land has a sloping topography organized in a series of platforms supported by old stone walls.  It is opening on the north on a magnificent view on wooded steep hills.

photo_credit Marie-Caroline LUCAT
Marie-Caroline LUCAT

The projet integrate this landscape : following the lines of the platforms transversely to the slope, it takes shape in a ground floor building stretched in length and turned towards the view. The outlines of the platforms are preserved. The dry stone wall below the house is simply rebuilt and extended with the site material. A terrace with a swimming pool is created on the south side of the house.

photo_credit Marie-Caroline LUCAT
Marie-Caroline LUCAT

A new retaining wall is created in a raw concrete that, by its compact minerality, contrasts sharply with the field's material, revealing it, while in turn the site refers to the purity of the lines of architecture. The pool is digged against the wall, which closes the space of the terrace and forms a nested and intimate place in the heart of a large garden.

photo_credit Marie-Caroline LUCAT
Marie-Caroline LUCAT

With its flat roofing the house has a horizontal line which highlights the shape of the landscape. Its mineral aspect makes it merge with the stony platforms, and, seen from above, the projet « melts » within the landscape. The plan is composed of a very simple rhythm of identical opaque thin « blocks », alterning with large gaps corresponding to the openings of the house.

photo_credit Marie-Caroline LUCAT
Marie-Caroline LUCAT

Each block is a « servant » space with attributed functions, and between them are rooms wide opened on the outside. The project is made of two independant buildings (a main house and children's rooms) connected on the ground level by a large terrace and up, by a light pergola. The terrace is at the heart of the project. Second open living room, it allows to live outside while being still in the heart of the house.

photo_credit Marie-Caroline LUCAT
Marie-Caroline LUCAT

Its decorative shadows, inspired by the site, gives the living space a poetic dimension. The project’s balance, in a potentially disturbed harmony -thin changes occurring between identity in variety – as its regular intervals and measures are the keys of its unity.

Caption
Caption

Material Used :
1. Brique monolithe Tereal
2. Aluminium joinery: Technal
3. Outdoor: Gross cement

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Aluminium joineryTechnal
ManufacturersTerreal
Product Spec Sheet
Aluminium joinery
by Technal
Manufacturers
by Terreal
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More