Villa Kameleon

Villa Kameleon

Architect
FELT architecture& design
Location
Langebaan 91, Zoersel, Belgium | View Map
Project Year
2021
Category
Care Homes
Stijn Bollaert
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ScreensRENSON
WindowsReynaers Aluminium
VeneerDecospan
Floor tilingMosa
BricksWienerberger
Interior tilingAgrob Buchtal

Product Spec Sheet
Screens
Floor tiling
by Mosa
Bricks
Interior tiling
by Agrob Buchtal

Villa Kameleon, Zoersel

FELT architecture& design as Architects

This care home in the small municipality of Zoersel was designed on the initiative of a private client. They set up a partnership with non-profit organisation Emmaus to develop a residential project for the family’s granddaughter and eight other residents with a mental disability.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

The beautiful building site is located near the Monnikenheide domain, on the transition of a forest and a residential area. The green character of the site was preserved as much as possible and the new house was designed as a rational and hypercompact volume with a recognizable hexagonal ground plan.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

The building was carefully positioned into the forest with special attention to preserve the proximity of the trees on most sides of the building, and to create a more open area on the south side of the house to ensure sufficient incidence of light. The faceted façades alternate between light grey plaster and various shades of green glazed tiles. This simple play of rhythm and materiality breaks down the volume of the building and allows it to establish a different relationship with its surroundings from every side.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

For the interior a warm and homely palette of colours and materials was carefully composed. A central hall with a spiral staircase forms the heart of the building. Six identical studios on the first floor are arranged around it. The ground floor accommodates the communal areas and three other studios, with extra attention being paid to integral accessibility.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

In order to avoid the all too rectangular and overtly functional rooms that are mostly designed for health care architecture, each studio is located at a corner of the hexagonal plan. This extra angle gives the studios a double orientation with two different views on the landscape, and a strikingly functional layout. In contrast to a more standard care room layout, the bathrooms were pushed to the facades, allowing them to profit from the natural daylight coming in.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

A dome on top of the central hall brings light deep into the heart of the building and offers a view of the sky and the treetops.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

Read story in EspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Project Credits
Stability / engineering
Featured Projects
Latest Products
News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira
17 Jan 2022 Sponsored Articles
JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira

*Explore these topics and more in SketchUp’s webinar series about connected design workflows f... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More