Villa JM

Villa JM

Architect
Powerhouse Company
Location
North Brabant, Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Sebastian van Damme

Villa JM

Powerhouse Company as Architects

Long and Lovely
Based on an elongated U-shaped floorplan, our Villa JM presents a secretive stone face to the world, revealing only a tantalizing glimpse of its inner world in the shape of its central courtyard. Inspired by the location, an extensive wooded site in the south of the Netherlands, we discreetly positioned expanses of glass to offer our clients the best of the natural views, while closed volumes safeguard their privacy. Natural stone and wood add depth to our elementary one-story design, which pairs sober straight lines and monumental volumes with seductive curves and sinuous glass walls. 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

Woodland Retreat
From the road, Villa JM is a closed stone rectangle, pierced only by one large opening. This monumental opening reveals its inner courtyard garden, giving a hint of the warm interior. By raising the entire building, including all terraces, some 40cm above ground level, we add to its monumentality and presence in the landscape, while providing the villa with several integrated terraces. The glass-walled courtyard garden translates the surrounding landscape into a domestic context. A small annex houses the bike garage, dog’s quarters and covered parking.

‘We extended the lines of our design to fit all of our clients’ spatial needs into a single story.’ – Stijn KemperPartner at Powerhouse Company 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

The Lightness of Being
While the heavy stone volumes and austere straight lines recall a serene retreat, the curved lines and glass walls evoke the lightness of being. The latter emerges especially in the living room, which is bounded entirely by glass. Only one small section, detailed in the facade in richly veined marble, is closed. Simple white plaster surfaces and carefully crafted built-in furniture elements enhance the uncluttered esthetic.

‘We chose Portuguese Azul limestone for its massive dimensions and ash wood for its deep rich color.’ – Stijn KemperPartner at Powerhouse Company 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme
photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

Read story in Nederlands

Project Credits
Cost consultant / Quantity surveyor
Landscape architect
Structural / Geotechnical engineer
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersFocus
ManufacturersRTEK
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More