Villa at Jaypee Greens

Villa at Jaypee Greens

Architect
Studio Meraki
Location
Greater Noida, Uttar Pradesh, India | View Map
Category
Private Houses
Kavi Sumi

Biophilia in design

Studio Meraki as Architects

The client brief for the interiors of this villa was pretty simple as he wanted to use this villa for relaxation over the weekends along with this family. Hence the intent was set straight from the beginning to use finishes requiring less maintenance and keeping everything very basic and uncluttered as the villa would be used only once in a week. Also, his aesthetic appeal resonated to being very clean, contemporary and minimalistic with prominence on whites/hues of light colour with absolutely  no usage of any bold jarring colours or motifs anywhere.

Design Concept :

The villa has been based on the concept of Biophilic design since the very aim of the client is to come here for leisure and rejuvenation. Biophilic design emphasizes human adaptations to the natural world that over evolutionary time have proven instrumental in advancing people's health, fitness, and wellbeing. Hence the place needed to exude warmth & soothing serenity to all the senses. The emphasis has been on using wooden textures,  natural stone finishes, plants, moss walls,  green walls & water fountain to create an ambience closer to nature and its earthiness. Natural forms and motifs as artwork & lighting also play an important role in connecting to nature. Also, some feature walls with hand painted natural scenery add a touch of bringing in nature close inside the house as it is not possible to use planters in abundance everywhere due to maintenance issues. Another striking feature is a colourful butterfly artwork to now be installed in the main living area.

The primary colours being used are blue, green, turquoise, beige, orange, yellow as all these create a form of ecstasy, pleasure, tranquility and contentment. There is a touch of golden used in some furniture and artwork to add a feeling of royalty in some areas. This particularly has been a choice of the client since the beginning.

The biophilia hypothesis also called BET suggests that humans possess an innate tendency to seek connections with nature and other forms of life. Hence bringing them to life in all means possible has been the driving force behind the whole design process of this villa as innate connection to nature and natural processes improve health and well being of spaces we live and work in.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More