Vijzelgracht House

Vijzelgracht House

Architect
Benthem Crouwel Architects
Location
Vijzelgracht, Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Jannes Linders
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Windowframes greenhouse extensionMHB
FlooringAectual
ChairVitra.
Coloured cast floorsDURACRYL FLOORING SYSTEMS
AppliancesMiele & Cie. KG

Product Spec Sheet
Windowframes greenhouse extension
Chair
Coloured cast floors
Appliances

Vijzelgracht House

Benthem Crouwel Architects as Architects

From seventeenth-century weaver’s house to contemporary urban home
Vijzelgracht House is a national heritage site designed by Philips Vingboons in about 1670 as a weaver’s house. It is one of roughly eighty weaver’s houses that have survived. The restoration and renovation preserved the original layout and revealed as much of the original material as possible. Later additions were removed and partly rebuiltto a higher standard within the same volume.

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders

Craftsmanship and innovation
After the departure of the weavers, the house was occupied and used in various ways. This came to an abrupt end in 2008 when the building subsided. The City of Amsterdam declared the structure to be uninhabitable and fitted it with new foundations in 2015.

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders

Benthem Crouwel has transformed the house with its rich history into a contemporary family home. The high-standard renovation involved a very wide range of techniques and materials, displaying both craftsmanship and innovation. Thanks to a number of alterations, the house is now fully equipped for the future, while many original details has been preserved.

The storage structure added at the rear in the twentieth century has made way for a garden. The newly added three-floor conservatory, which replacesan 1870 extension deemed unworthy of preservation, enhances contact with this new garden.

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders

Unity in diversity
The original use of the house is still legible in the new layout and surviving ‘traces’. Each of the bright rooms, which vary greatly in size, has a character of its own. The old layout is revealed once again and original elements,still intact, have acquired a place in the new interior.

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders

The applied colour palette unites and enhances the various materials and spaces. Thepalette ranges from dark tones on the lower floor to brighttones on the attic level. The careful new detailing combines with the original seventeenth-century elements to give this house a special character.

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders
photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders
Caption
Caption
Caption

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More