VDL 3532

VDL 3532

Architect
Arqtipo
Location
Vidal 3532, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina | View Map
Project Year
2018
Category
Housing
Arq. Federico Kulekdjian
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersAserradero Vagol
ManufacturersConstruser Alvear
Processed concreteING. CASAS
Floors and CoatingsNOI ESTUDIO
FloorsPATAGONIA Flooring
SuppliersSanitarios San Martín

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Processed concrete
Floors and Coatings
Floors
Suppliers

VDL 3532

Arqtipo as Architects

Context

VDL 3532 is a project that articulates the value of a property with patrimonial protection, in the access and the facade, with a building of habitat units and professional studies, which adapt to contemporary ways of living, characterized by variability and Indeterminacy

 

It is located in a typical block of the Belgrano neighborhood, which complies with the regulations of district R2b1. Its context is a heterogeneous building fabric, with an open apple lung.

 

Two volumes linked through the circulations are proposed, which intertwine and generate the desired porosity and spatiality, which challenge the projectual possibilities that are generated between the external visual tangent and the maximum constructive capacity, thus proposing multiple approaches and approaches to the play.

 

Configuration

The proposal assumes to investigate the dialectic between preexistence and the new, between social and private (between public uses and private uses).

 

The first volume is coincident with the partition of the original construction. It intervenes as a bracing structure that solves the access hall and the multipurpose unit, which preserves the original height and maintains the relationship with the border constructions. It puts in value the original materials (and forms), which are complemented with those that are characteristic of the intervention carried out.

 

The posterior volume is neutral and pure in its external language, reaching the limit height of the zoning. It maximizes the lighting and ventilation that is obtained for the units. It incorporates some materials such as calcareous mosaics and wood cladding inside, which arranged in a non-traditional way, complicate their relationships, in a synergy between heritage and contemporary construction, to understand the work as a unit of multiple readings.

 

Disposition

The building proposes to pass slowly the gradients of public-private relationship, proposing an access hall that links the multipurpose unit with commercial coworking or coffee destination. The ground floor and first level units acquire a certain degree of flexibility and allow to house professional studies or divisible mono environments.

 

The upper floors have larger habitat units, from duplexes with double heights that allow extensions and variations within the envelope. The circulation core allows access to the common terrace where social and recreational activities take place.

 

The intention of completely separating the back volume is part of a strategy that allows the proposed habitat units to obtain a front-counter-front relationship, which improves their quality, ventilation, lighting and more flexible arrangement.

 

Team :
Responsible for work: Arq. Mercedes Pérez Wodtke
Head of Project: Arq. Lucas Gorroño
Other Participants: Germán Capiello, Arq. Martin Giani, Catarina
Staric, Leonardo Pulzoni.
Structural: Ing. Pablo Lulkin
Photography: Arq. Federico Kulekdjian


Suppliers:
1. Materials for Construction -Corralón Tramontana AST
2. Aserradero VAGOL
3. Toilets - San Martín
4. Concrete made -  ING. CASAS
5. Carpentry - CONSTRUSER ALVEAR
6. Flooring - PATAGONIA FLOORING
7. Boilers - TRIANGULAR
8. Floors and Coatings - NOI ESTUDIO

Read story in Español

Project Credits
Architects
Contractors
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More