Varnika Components

Varnika Components

Architect
Squelette Design
Location
Ahmedabad, Gujarat, India | View Map
Project Year
2021
Category
Offices

Factories
PHX India

Varnika Components- contemplating archetypes

Squelette Design as Architects

The common ambition of ‘Varnika Components’ was to design an engaging and appropriately scaled Industrial Infrastructure that esteem the purpose along with ephemeral climate and landscape.

 

And we found in our research by studying paradigm buildings in a context that the entire industrial estate having stereotypical P.E.B. Buildings, while the process industries going through should require a solid structure with eco-friendly material and a healthy working environment. The challenge was to design such calm and multifunctional spaces along with the elevation to disagree with the context and give a better infrastructure to Industries. Named on their company name Varnika was a capacitor production cartel.

 

By studying the site and its climatic analysis we simply visualized the building in three separate organizations of spaces nestle to each other. The entrance facing south has been designed by layering the office area and production area with a skin facade that helps to regulate heat and humidity. We firmly believe in designing the core, the skeleton of the edifice beautifully and functionally, which ultimately magnifies the aesthetics and elegance of the space in both ways, from the inside to outside and vice versa, leaving an unforgettable imprint in the person’s mind. The creation of coherent spaces and meticulous detailing is the key to the triumph of the project.

 

We design the structure and architecture very carefully to characterize some of the structural elements and make them part of a single entity. As we can say Landscape along with Architecture, Structure, and Interiors, becomes one entity. So whatever we design or locate should have better space and light quality. The tripled-height reception area with exposed R.C.C. walls as structural elements having hollow space in wall thickness by offsets and bevellings gives a distinctive profile from outside and a comfortable environment in even Ahmedabad's 45℃ temperature.

 

A purposive triple-height space connects the upper-level circulation passage and creates an interactive environment within the space. The connecting passage to the reception area layered from a passage to reduce the direct heat of the south and engender a pleasant temperature inside. The same passage is the entry to the office building and production area gives a snapshot of their product by using the real capacitors as a screen which forms idiosyncratic shadow patterns with respect to the time and sun positions. The elongated passage connects the office area and production area entry. The formation of elevation visualized as interlocking cubes with some vertical and horizontal structural element arrangements. The main M.D. office pops out as an individual cube cladded with laminated glass that opens to the landscape. The upper floor circulation passage discrete through brick jali by placing it in alternative arrangements. Brick as a sustainable material evaluates wholesome concepts and completes a visualized artifice facade.

 

The production area was designed as a flexible space that can accommodate all requirements of the production chain. We designed the connections in space which have multiple roles opening towards north and east accommodating North-East lights into space. The layout also explored incorporating courtyards in margins which would then seamlessly blend into their internal spaces.

 

Thinking as one entity the interiors follow and admiring the language of architecture and structure with minimal lines and subtle hues. A Sustainable materials palette to amalgamate wholesome design. Kota stones in a very distinctive pattern are used to bring down the temperature inside the office area. Walls painted with stucco enrich the concept and gives a contemporary minimal ambiance.  The office space is designed with a very informal approach, unusual for corporate culture yet fulfilling the demand of the space. The spaces visually integrate yet are functionally separated. The interiors are carefully crafted using wood, stone, glass, brass, and grey stucco; giving the whole space a very industrial feel.

 

Accommodating light and shadow play to interior spaces adds dramatic values and connection to architecture. The volumetric space was treated well to celebrate light, colors, and robust elements of architecture. Our idea was to blend minimalism and simplicity with the use of fresh colors to give a  contemporary touch. Also, since the contemporary orientations have less elemental and clean lines, they beautifully gave prestige to the interior space and context. Adding greens to the interior enlivens the ambiance.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More