USP Athens Studio

USP Athens Studio

Architect
Urban Soul Project
Location
Likavittou 1Γ, Athina 106 72, Greece | View Map
Project Year
2022
Category
Offices
Kimberley Powell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
lightingDelight - Zefkilis Bros Co.
MetalworkAlfa Metal
Interior floorsGiapoutzis
Office furnitureInmind
lightingLuce Ataliotis
FabricsSarlas

Product Spec Sheet
Metalwork
Interior floors
Office furniture
by Inmind
lighting
Fabrics
by Sarlas

USP Athens Studio

Urban Soul Project as Architects

The office is located on the ground floor of an apartment building on Lykavittou Street, in Kolonaki, Athens. The apartment building was designed in 1947, by Emmanuel Vourekas and Renos Koutsouris. On the initial plan, the space was a 150 square meter apartment with 2 bedrooms on the street side, hall, living room and dining room, while a transitional space (OFFICE/study and cellar, as mentioned in the original floor plan) connected the spaces to the kitchen and the maid's room with built-in WC facing the vacant lot. Today, the meeting room and the directors' room are located in the front zone, followed by the open offices (with 19 workplaces) and at the back, the kitchen and material storage areas.

photo_credit Kimberley Powell
Kimberley Powell

The garage forms a special condition, as while being connected with the meeting room, functions as a direct access point to the meeting room by car and also as a material palette room. Part of the garage facing the street, closes with an electric blind, giving a window to the street.

photo_credit Kimberley Powell
Kimberley Powell

The adaptation of the apartment into an office space preserved as much of the original elements as possible, combining them with modern materials, forms and colors. The white color dominates the walls, floors and furniture of the open space, while different colors have been chosen for the ceilings and the "unique" furniture.

photo_credit Kimberley Powell
Kimberley Powell

The furniture designed for the space are designed in the spirit of "contrary to the old”; the metal bookcase in the entrance, the black bookcase in the meeting room with leather and marble details, the marble table in the meeting room and the triangular table in the directors' room. In all cases, curved forms and thin metal surfaces are used. In the kitchen, the terrazzo floor, furniture and marble sink were kept as found, while smoked mirror was placed on the backsplash (surface behind the sink) which creates interesting reflections and gives depth to the space. Finally, the curtains as an element, apart from their obvious function of isolating spaces, also function as sound absorbers.

photo_credit Kimberley Powell
Kimberley Powell
photo_credit Kimberley Powell
Kimberley Powell
Caption

Read story in ItalianoEspañolFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More