Trails in Motion. BBVA headquarters car park

Trails in Motion. BBVA headquarters car park

Architect
Clavel Arquitectos
Location
Madrid, Spain | View Map
Project Year
2017
Category
Car Parks
David Frutos (BISimages)

Trails in Motion. BBVA headquarters car park

Clavel Arquitectos as Architects

Fruit of a previous restricted competition, in which our proposal was awarded, the scope of the project consisted initially in the “decoration and signage” of the parking spaces of the new BBVA Headquarters, designed by Herzog & de Meuron: three vast basement floors, almost 300 meters long by 130 meters wide, with a capacity for more than 2600 vehicles, which intended to be provided with an attractive, modern, functional and customized appearance, in accordance with the uniqueness of the whole building, under the motto “Parking Experience”. The project needed also to solve signage as part of the design and consider durability and low-maintenance as main issues.

 

Under these premises, we propose to use light as a fundamental construction material, since thanks to its own non-material nature, guarantees the parking to look immutable throughout time. Additionally, due to the long visual range of lighting elements, it is possible to reduce the design of material elements, as part of an economy-of-means strategy.

 

In this way, a lighting concept is developed by using suspended linear lights that reproduce the traffic flows, indicating directions, widths and transitions between circulation lanes. Just like movement trails, these lines guide drivers through a large space, which otherwise it would look monotonous and without any reference, and at the same time solve the lighting needs functionally, avoiding dark areas produced by the usual tube-light grid.

 

This strategy is complemented by flooding the space in corporate deep blue (floor and pillars up to suspended lighting height), generating an abstract and uniform background, in which the light emerges as a structural and compositional element that provides the parking with an innovative and refined image, distant from the usually envisioned in the collective imagination.

 

Signage, the other functional issue to be solved by the Project, is tackled from the necessary orientation that users need when entering such out of scale space. Again, this problem is figured out through light, but also with color.

 

On one side, we propose a long visual range “XXL signage”, in accordance with the size of the parking, made up by 2-meter-high illuminated letters and chevrons that respectively inform the user about the location of his parking lane and the general circulation scheme. On the other side vertical circulation cores, besides showing big letters, reproduce with colored light (visible from far away) the general color code that is used above ground level, in order to identify the different buildings of the Headquarters. When it comes to visitors’ core, these letters become illuminated and wrapped by translucent white glass, for a better perception by the temporary user.          

 

Two more elements complete the signage strategy: a horizontal one, made up by flow lines for vehicles (which visually support the lighting system) and pedestrian ways formed by repeating pictograms heading for pedestrian exits; and a small scale vertical one which, thanks to LED edge-lit signs, serves his function without visually disrupting the rest of the project.

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More