Totoro House

Totoro House

Architect
CplusC Architectural Workshop
Location
Sydney, NSW, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Murray Fredericks
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
RoofingColorbond
Windspray®
RoofingLysaght
KLIP-LOK® 406
Facade cladding: Dieskau PG2C1 low sheenDulux Australia
Ceiling: Portland Grey Cement Bonded Wood CompositeKobe Board
Rectified Slate TilesRMS Natural Stone and Ceramics
Western Red Cedar Door, Western Red Cedar WindowWindoor AS

Product Spec Sheet
Roofing
Windspray® by Colorbond
Roofing
KLIP-LOK® 406 by Lysaght
Facade cladding: Dieskau PG2C1 low sheen
Ceiling: Portland Grey Cement Bonded Wood Composite
Rectified Slate Tiles
Western Red Cedar Door, Western Red Cedar Window

Totoro House

CplusC Architectural Workshop as Architects

Three decades ago, Studio Ghibli’s animated fantasy My Neighbor Totoro taught us about the importance of relationships; with family, friends, and nature. Similarly, the concept of Totoro House is heavily inspired by the strong family bond of the clients, the connection between its occupants and relationship to landscape. 

 

To translate this bond into architectural form, the design deliberately removes boundaries and combines the Living, Dining and Kitchen into one interwoven space; walls that separated the spaces were reimagined as a vertical threshold that keeps the occupants together despite working on different tasks. Parts of the extension are pulled outwards to form the outdoor living, cooking and seating area, softening the threshold between the house and courtyard. A circular motif is extended from dining area to the Living space window overlooking the rear courtyard, a framed transition from the interior to exterior influenced by the Japanese concept of Shakkei. This gives the house a sense of serenity during quiet school days while connecting the home to backyard family sports in the evening.  


Spatial Arrangement 
The house can be categorised into three different zones: private quarters of the existing house, living space in the new extension and the courtyard and garden.  

The existing house accommodates two bedrooms, a master bedroom with en-suite, a guest room and a bathroom. Although all the spaces have been rejuvenated to match the standard of the new extension, its layout has not been significantly changed with the exclusion of the main bedroom. The new design incorporates a large circular window that frames the view of the outdoor living space and backyard as inspired by the Japanese concept of Shakkei. Part of the window is made operable to allow for natural cross ventilation. The frame itself also acts as seating for young children. The room is fitted with two layers of blinds, both solid and translucent, to allow for maximum control of privacy and light. 

Initially, there was a disconnection between the original house and rear yard due to topography that hindered the ability of the clients to connect to the garden. The new extension establishes itself as the missing link between the two through a gradual vertical transition that navigates occupants from the private bedrooms to the outdoor spaces and garden. The form of the new social spaces to the rear was designed with context in mind, ensuring no adjacent neighbour lost amenity or privacy. With the new extension mostly hidden from the street, glimpses of the playful space beyond peek out from behind the retained federation-period home. 

The new program transformed the previously dark and gloomy living spaces in to one light-filled, non-sequential, open plan living area that correlates to the client’s desire to connect with their children. One can be preparing dinner on the kitchen island while still listening to the kids talk about their adventures at school; or enjoy some Sunday afternoon reading on the couch while the rest of the family plays backyard cricket. Thresholds between interior and exterior are dissolved and provide opportunities for the clients to strengthen their family bond and their relationship with the natural environment. 

As a significant portion of the new extension revolves around connection between the built form and garden, we worked closely with the landscape designer to develop a solution that softens the threshold between the two. Our role as both architect, builders and on-site documenters gave opportunity for a level of detail resolution not often found in traditional practice. The result is a garden with native plantings and climbing plants that will eventually wrap up and over the master bedroom façade. Collaboration with a furniture stylist & vintage supplier enabled the Mid-Century aesthetic of the new interior spaces to be accentuated. 


Sustainability 
As an environmentally conscious practice, careful consideration in terms of material use is evident throughout Totoro House. For instance, specific calculations were made so that the exterior brass cladding around the circular window could be achieved with only two standardised sheets, with cut-offs incorporated as part of the design, reinforcing the circular motif. Existing materials are also consciously reused to their full potential such as reusing the demolished sandstone foundations in the garden, maximising the material’s lifespan, and reducing site waste. In addition, the design supports the family’s sustainable lifestyle through the installation of a 3kW photovoltaic system and an 8000L rainwater tank to reduce the environmental impact of day-to-day life. 

 

Material Used :
1. Facade cladding: Scyon Matrix Panel, Dulux Dieskau PG2C1 low sheen
2. Flooring: Rectified Slate Tiles, RMS
3. Doors: Western Red Cedar Door, Windoor
4. Windows: Western Red Cedar Window, Windoor
5. Roofing: Lysaght Klip-Lok 406, ColorbondWindspray
6. Ceiling: Portland Grey Cement Bonded Wood Composite, Kobe Board 

Read story in ItalianoDeutschEspañolFrançais and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More