The seaside balconies

The seaside balconies

Architect
Pseudonyme
Location
Quai DugayTrouin, Le Portel | View Map
Project Year
2019
Category
Commercial Landscape
Edouard Sanville

The seaside balconies

Pseudonyme as Architects

Three balconies rise above the sea. Overlooking the beach, they mark the start of a vast project of coastal redevelopment, intended to strengthen the seaside character of this small town on the Opal Coast. Both in-situ sculptures and public micro-spaces, they form a belvedere suspended above the void. Interrupting the parapet to move towards the sea, they widen the quay and offer new perspectives towards the Channel and the landscape.

The main objective of the project is to create a link between the top and bottom of the site, while highlighting the difference in height that makes it unique. In response to this raw landscape, it was necessary to propose a major intervention despite a limited budget. To transform the promenade, three specific interventions were designed to echo the near and distant context: positioned in the extension of the streets of the old town, each balcony marks the direction of the fort of L'Heurt, built by Napoleon and now partially engulfed.

The architecture of the balconies responds to an ambivalent context: implanted on a functional and defensive structure, they are also part of a place of tourism and promenade. This dual nature of the site is reflected in the materiality of the construction: alcoves covered with wood create a welcoming space, but ending in a glazed railing that projects the visitor from the void. The tapered shape of the balconies further reinforces this sense of perspective, highlighted by linear lighting accentuating the vanishing lines.

The implementation of wood cladding also contributes to this dual perception. From the street, it seems opaque, but it turns to be apertured as we move towards the sea, revealing the assemblies of the metal structure. The result is an interactive and playful space, where the visitor is both protected and exposed, where he can play with his fear of height while rediscovering the landscape.


Material Used:

1. Steel frame / Arcelor Mittal

2. LED Railing / Eccelectro

3. Macaranduba / Wood

4. Handrail / Esasy Glass – Q Railing

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Steel frame ArcelorMittal Construction
LED RailingEccelectro
Handrail / Esasy GlassQ Railing
Product Spec Sheet
LED Railing
Handrail / Esasy Glass
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More