The Nest

The Nest

Architect
React Architects
Location
Agios Ioannis, Greece | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Panagiotis Voumvakis
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Exterior LightsBright Light
Doors And WindowsExpa Sa
FlooringHOLCIM
Swimmimg Poolideales
CarpentryStefanos Patelis
FurnitureVitra.

Product Spec Sheet
Exterior Lights
Doors And Windows
by Expa Sa
Flooring
by HOLCIM
Swimmimg Pool
by ideales
Carpentry
Furniture
by Vitra.

The Nest

React Architects as Architects

The site used to be the home of a family of partridges. The family continues to consider the site it’s nest.

photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis

Τhe site is located at Ag. Giannis at the municipality of Kostos on the island of Paros. It’s orientation on the long side is southeastern, with a view towards the sea and the gulf of Naxos. The house extends on this side. The building protrudes from the slope of the hill, fully adapted to the contours of the terrain. On the western side it is almost underground. The zig-zagged walls refer to the dry-stone walls of the Cycladic rural landscape. They combine to create a “shell” that maintains a favorable microclimate regardless of the weather conditions.

photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis

From the west side and the highest point of the site the visitor descends towards the heart of the house. The rooms of the main house are connected by a long corridor, offering framed views of the Kefalos Cape in Paros and of neighboring Naxos. Upon approaching the house from the road it is barely visible. The descent towards the interior and then outside, to the big outdoor plateau in front is a gradual transition from within the house and the framed views of the Aegean landmarks towards a panoramic view: Naousa, Naxos’ chora, the Antikefalos Cape, the west side of Naxos, Kastraki, Herakleia, and Ios.

photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis

The courtyards are paved with mosaic and are positioned next to the living areas. They are adapted to the natural slope. The courtyard on the west side refers to the living room. The living room, the kitchen, and the two bedrooms have a view towards the sea. On a lower level, a semi-subterranean guest house concludes the design.

photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis

The doors and windows are made of wood planks, colored grey. The retaining walls are made from stone. The landscape architecture is limited to the courtyards. The rest of the site retains the natural Cycladic landscape.The walls have a low height and they surround the central courtyard following the proportions of traditional architecture. An emphasis has been given to the “fifth” elevation, the elevation of the rooftops. Repetition and standardisation of the openings are of elementary importance to the design.

photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis

The architecture has a dual nature: it is both integrated into the landscape geometries “elevated” from them by a distinct white wall that generates living spaces. This wall morphes into a façade that delineates the different levels and organizes living and viewing spaces.

photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis

The design avoids the typical white volume clustering, defining a series of patios, walkways, enclosed courtyards, descents, and connecting stairs behind the white wall. The architectural language is a result of the use of natural elements. It fills in voids and redefines necessities, images, and living spaces. It complements the surface of the landscape, it takes root, and it becomes an integral part of it’s surroundings.

Caption

Material Used:
1. Expa Sa: Doors And Windows
2. Stefanos Patelis: Carpentry
3. Vitra: Furniture
4. Lafarge – Artevia: Flooring
5. Bright: Exterior Lights
6. Artgroup: Decoration Items – Awnings
7. Piscines Ideales: Swimmimg Pool

Read story in ItalianoDeutschEspañolFrançais and Português

Featured Projects
Latest Products
News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More