The Music Box

The Music Box

Architect
SPPARC
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2018
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Ed Reeve

The Music Box

SPPARC as Architects

A Place for Living; A Space for Learning.

The Music Box is a cubed shaped campus for the London College of Contemporary Media. Adopting the proportions of the golden section, the building is in two parts.

The purity of the form is reflected in the simplicity of the external surfaces, but it is the erosion of this cubic form that truly defines the building whilst creating a longitudinal distinction between the music college and the 10 storeys of affordable and private residential units above.

 

The inspiring brief for the new LCCM campus called for a unique creative environment; a space which welcomes artistic and intellectual exploration in order to advance the philosophies of modern music whilst successfully combining the educational facilities of the building with mixed tenure residential accommodation.


The concept and architectural approach were derived through the desire to reflect the creative energy that is generated inside the college onto the streets outside to engage both its users and the public.

 

The Music Box contains four floors of rehearsal and performance spaces, a ground floor café, basement bar and music venue, it is the only conservatoire of its type in Europe to focus solely on contemporary music.

 

The building has been conceived as an urban marker to create a new distinctive cultural corridor between Southwark Station and the southern entrance to Tate Modern.

 

Geometric pointers are fused into the architecture to support the wayfinding concept.

 

The building is conceived as a perfect cube, with the different uses visually defined by a longitudinal line which is modelled on Phi’s Golden Section.

 

Superior acoustic engineering, abstract shapes, and the creation of ‘floating rooms within rooms’ constructed with Innovative freestanding steel installations all contribute to the avoidance of sound transfer between the music college and the residential units above.

 

The base of The Music Box is created using oversized Flemish Bond white glazed bricks, which provide a human scale to the largely solid mass whilst responding to the weight of the surrounding context and the railway viaduct.

 

The 15m high base is punctuated with a series of long and deep recessed windows, carefully placed to reassert this solidity whilst considering the elevational composition. A recessed apron, at the same height as the railway viaduct, establishes a relationship with the strong form that separates the east and west side of Union Street to give the appearance of a floating structure that hovers over the tracks when viewed from the east.

 

Sensitive to its context, sustainable use of masonry materials and the use of brick reflects the weight and character of the surrounding area whilst allowing the building a distinct identity.

 

In a playful nod to its occupiers, the three-dimensional projecting pattern on the façade reads like a sheet of musical notes which resemble guitar tablature. If it were to spin on its axis, the building would ‘play’ Eric Clapton’s riff to the song ‘White Room’ by Cream.

 

A structurally complex 8m cantilever enables light to flood into the college and offers spectacular views from the main working space as well as glimpses into the only contemporary music college in the country from the outside. This feature simultaneously invents new space for public seating outside – which double up as ventilation outlets.

 

The upper section of the building is articulated vertically with external ventilation shafts in textured enamel that characterize the serrated qualities of the building’s appearance conceived to resemble the keys of a piano.

 

In maintaining the appearance of a clean engineered façade, the glazing is fixed, whilst the external fins allow fresh air to be distributed throughout the building and contribute towards the building’s ‘Excellent’ energy rating.

 

Inside, each floor of the college is defined through its colour scheme, with vibrant orange, blue and green effectively juxtaposed against raw concrete finish. In the penthouse apartments, convention has been flipped on its head, with bedrooms on the lower floors and living areas on the top – allowing easy access onto the terrace and access to spectacular views across the London skyline.

Featured Projects
Latest Products
News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More