The Long House

The Long House

Architect
NCA Architects
Location
Somerton, Somerton, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
RoofingFirestone Building Products EMEA
EB24Clement Windows Group Ltd
Zero, PremiumCeramica Catalano
waxed steel stair and balustradeElite Metal Craft Co. Ltd.
TL smooth garage doorRyterna Group
Neo rooflightsTHE ROOFLIGHT COMPANY

Product Spec Sheet
Zero, Premium
waxed steel stair and balustrade
TL smooth garage door
Neo rooflights

The Long House

NCA Architects as Architects

The Long House is a two-storey, new-build dwelling in Somerton, Somerset, designed by Neil Choudhury Architects. The 350 square-metre project is built into a steeply sloping site and overlooks a pond, mill stream and garden designed by James Alexander Sinclair. Conceived as a liberal reinterpretation of local long houses, the plan measures six-metres wide by 40-metres long with a traditional flat gable end. A contemporary tweak is that the plan is cranked around the central entrance hall and stairwell. All habitable rooms face the garden to the south.

 

The west wing is the social heart of the house, with the kitchen, dining and sitting room located on the upper floor, and arranged in a linear sequence leading to an elevated panoramic view of the garden. The east wing contains the master bedroom suite enfilade. This is arranged in order of privacy: snug, master bedroom, master bathroom and dressing rooms. The lower floor accommodates guest accommodation, workrooms, a study, boot room, cellar, pantry and other ancillary spaces.

 

The house is orientated to maximise passive solar gain in the winter and provide protection from overheating in summer through the use of external sliding shutters. A careful balance has been struck between traditional, local and contemporary materials. These include local blue Lias stone from a quarry in the town, lime mortar and render, charred timber cladding in harmony with contemporary in-situ concrete, black zinc roofing, steel windows, brushed stainless steel window linings and an EPDM rubber dormer.

 

Internally, exposed concrete walls and ceilings are employed on the lower floor. Where possible materials are left in their raw state, such as in-situ concrete worktops, raw oak linings, a blackened steel and oak staircase. The architect designed all the fitted furniture and fittings, which were crafted in Dorset and Somerset, and include the bespoke, lime-wax oak kitchen.

Read story in PortuguêsEspañol and Italiano

Project Credits
Engineers
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More