The Lazlo

The Lazlo

Architect
Henley Halebrown
Location
London, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Nick Kane
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Entrance Screen - MHB SL30-ISO, RAL 9005 SD Fine TextureMHB
InsultationROCKWOOL International A/S
HARDROCK® Multi-fix (DD)
Precast LintelsNaylor
Naylor R2 Lintel
Acoustic Ceiling Tiles - Troldekt ceiling panels, natural wood finish, extreme fine structureTroldtekt A/S
Ironmongery - TA3509 Allgood Modric Lever Handles 127 x 58 x 19mm. Spectra Colour PPC finishAllgood
Mortar - M3WLY14 – white, flush brushedCPI EuroMix

Product Spec Sheet
Entrance Screen - MHB SL30-ISO, RAL 9005 SD Fine Texture
Insultation
HARDROCK® Multi-fix (DD) by ROCKWOOL International A/S
Precast Lintels
Naylor R2 Lintel by Naylor
Acoustic Ceiling Tiles - Troldekt ceiling panels, natural wood finish, extreme fine structure
Ironmongery - TA3509 Allgood Modric Lever Handles 127 x 58 x 19mm. Spectra Colour PPC finish
by Allgood
Mortar - M3WLY14 – white, flush brushed

The Laszlo

Henley Halebrown as Architects

Henley Halebrown has completed the remodelling of The Laszlo, a five-storey building dating from c.1900. Set in a largely residential street in North London next door to Central Saint Martins’ Archway art studios, the former Batavia Mills building has been thoughtfully reconfigured for UK property investors Dorrington, who specialise in repositioning office buildings. The Laszlo is, in effect, an adaptive reuse warehouse project for creating flexible workspaces that uses Henley Halebrown’s artistic sensibility, including a refined approach to working with colour, to celebrate and extend the building’s industrial heritage.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

The project is informed by a design approach that favours retaining and improving over a constant cycle of demolishing and rebuilding (thereby retaining embodied energy and reducing operational carbon), as well as one that privileges wellbeing through an emphasis on light, space, fresh air and landscaped outdoor space.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

The locally listed structure provides a welcoming atmosphere for working that accommodates the transition back to the office and in-person collaboration. This is reflected in the exterior, with its generous gallery-like entrance, Bauhaus-inspired mural and the selection of an off-white paint colour that wraps around the building at human scale, introducing both light and warmth.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

Simon Henley, Co-Founder of Henley Halebrown says: “Working on adaptive reuse buildings like The Laszlo is second nature to us as a practice and it builds on our interest in how you create new layers of life within a city while celebrating both its past and future and, of course, the great thing is that the huge environmental benefits that come through reuse are now more widely understood.”

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

Background
Formerly known as Bellside House, the building’s elevations are brick, with pronounced piers and large arched set-back window openings to three sides, layered to create a façade with depth and shadow. Inside, the structural frame is steel – most of it encased in elephantine concrete columns and beams, but on some floors the steel structure is exposed. A 1980s refurbishment – ostensibly carried out to accommodate the storage of wholesale goods – saw a storey added to the original four floors, the east gable rebuilt with a new entrance and, behind it, a new staircase and lift. By 2016 the floors were partitioned and occupied in an ad hoc manner, concealing the original proportions inside the building.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

Working with existing fabric
For decades, office building construction has been staged into “shell and core” and subsequent “fit-out”, reflecting a speculative approach. The specificity of the office interior – the degree to which it is branded, furnished and dressed, much like a hotel might be – has intensified as the product-nature of the office, rendering it disposable.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

In this context The Laszlo’s design seeks to illustrate how elementary the construction of an office might be, by exposing the 100-year-old fabric and making adjustments to it with low-tech building techniques and materials, an approach complemented by elements that draw on a number of references to art. An articulation of architectural elements strengthens the original character of the building, for example the new precast concrete lintel above the simple steel glazed screen that forms the new main entrance. 

The benefits to the environment are clear. Reusing the existing building in this way equates to a saving of 80 years of operational carbon emissions, while improvements to the fabric will result in an estimated 47 per cent reduction in annual operational carbon emissions.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

The exposing of services and pared-down approach to stripping back finishes help to achieve clarity. Blockwork – at times fair-face and irregularly laid, at others grooved – adds tactility and texture at strategic points within the interior.  From an environmental perspective, it is important to note that the blockwork partitions employed has lower embodied carbon than its more common steel stud wall equivalents, coupled with the gains made by eschewing standard office fit-outs such as raised floors and suspended ceilings.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

Colour and interior architecture
The introduction of a subtle and considered colour scheme gives fittings and fixtures an architectural quality, coherence and rigour that separates these from the usual surface styling of interior designers. Taking their cue from Josef Albers’ colour studies, exaggerated overlayed door surrounds use colour to introduce painterly, but architecturally identifiable, punctuation to the interior architecture. Their frames are superimposed, like a canvas hung on a wall, so that on each floor the colour studies are brought together to create a gallery of doors.

Jack Hawthorne, Associate at Henley Halebrown says:“Within the framework of the original structure, we composed a series of unconventional spaces with conventional building materials, mostly blockwork, lintels and paint. These spaces are occupied with pieces of furniture that are imagined and made as oversized elements of structure ‘furniture as structure’, placing them in playful dialogue with the building’s newly exposed frame.”

photo_credit David Grandorge
David Grandorge

Outdoor space
Wellbeing is enhanced through contact with the outdoors via a fourth-floor terrace offering expansive views, as well as by The Laszlo’s ‘Backyard’ designed by Jonathan Cook Landscape Architects and includes a greenhouse as well as grow-beds. Set over 1300 square metres (14,000 square feet), this private space provides respite within a grove of birch and cherry trees, along with plantings and climbers that will over time literally knit the building to its verdant surroundings. As we enter a post-pandemic world, quality outside space is more important than ever before. It is what Henley Halebrown have done for 25 years, using outside space to healthily draw attention through our encounters with courtyards and gardens to nature and sociably bring inhabitants outdoors and into the public realm.

Sustainability
Annual CO2 emissions33.9 kgCO2/m2
Embodied / whole-life carbon700 kgCO2eq/m2

photo_credit David Grandorge
David Grandorge
photo_credit David Grandorge
David Grandorge
photo_credit David Grandorge
David Grandorge

Material Used :
1. Blockwork Walls - Forticrete - Fairface Ivory, 100x440x215 Hollow & Solid. 140x440x215 Solid.
2. Mortar - CPI Euromix - M3WLY14 – white, flush brushed
3. Entrance Screen - MHB - MHB SL30-ISO, RAL 9005 SD Fine Texture
4. Internal Doors - Forza - Wood Doorsets, ply for paint FD30s, FD 60s
5. Ironmongery - Allgood - TA3509 Allgood Modric Lever Handles 127 x 58 x 19mm. Spectra Colour PPC finish. 
6. Bespoke Joinery - Cre8 - Kitchenette, reception desk, bookshelf, WC joinery. Dark stained quarter-cut oak and oak veneered board. 
7. Lighting - Encapsulite MT50  LED 5 HE & MT50 LED 2 HE
8. Precast Lintels - Naylor - Naylor R2 Lintel
9. Acoustic Ceiling Tiles - Troldtedkt - Troldekt ceiling panels, natural wood finish, extreme fine structure
10. Fire Curtain - HAG - FC2s Fire Curtain C/W Smoke Seals (240min Fire Integrity)
11. Insultation - Rockwool - Rockwool Multifix DD, 245mm

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More