The House of Remembrance

The House of Remembrance

Architect
Neri&Hu Design and Research Office

K2LD Architects
Location
Singapor | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Fabian Ong
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Decorative LightingKreon
Decorative LightingFlos
Sockets & SwitchesJung HQ
Sink & WashletDuravit
Sanitary Zucchetti. Kos
Decorative LightingViabizzuno

Product Spec Sheet
Decorative Lighting
Decorative Lighting
by Flos
Sockets & Switches
by Jung HQ
Sink & Washlet
by Duravit
Sanitary
Decorative Lighting

The House of Remembrance

Neri&Hu Design and Research Office as Architects

The traditional Chinese courtyard house or siheyuan is a typology well-known for its illustration of Confucian ideals, accommodating extended family units wherein many generations live under one roof. To live under the same roof means to live together, and this metaphor is the nexus that ties the notion of community, especially in an intimate context, to the form crafted for this project. For this private residence commission, Neri&Hu are given a set of unique requests by the client: the new house constructed in place of the previous one should accommodate all three siblings, who as adults have outgrown their shared house; it should include a small memorial space in the form of a garden for their late mother; lastly, the new construction should retain the memory of the pitched-roof form, a defining feature of their childhood home.

photo_credit Fabian Ong
Fabian Ong

The previous house was built in the style of the British colonial bungalow, with hybrid elements of traditional Malay houses such as deep roof eaves for rain sheltering, as well as Victorian details. Understanding the functional importance of the roof and the client’s emotional attachment to its form, Neri&Hu embrace the symbolic nature of the pitched roof and combine it with a reinterpretation of the courtyard house.

photo_credit Fabian Ong
Fabian Ong

In this project, Neri&Hu have explored how notions of communal living and collective memory can be expressed spatially. The original site featured a lush vegetated edge that formed a natural green buffer along the perimeter, a feature that designers have retained. The new two-story house organizes all communal spaces around a central garden, which occupies the courtyard space serving as a memorial garden for the family’s matriarch.

photo_credit Fabian Ong
Fabian Ong

The ground level is extroverted in nature, with expansive glass walls to connect all spaces to the gardens along the edge of the site. Neri&Hu aim to maximize visual transparency from the communal areas – living room, open kitchen, dining room, and study, so that from the ground floor the inhabitants may look into the central memorial garden while cocooned by the dense vegetation surrounding the house. Large glass doors can slide open, so that in optimal temperate conditions the house can take advantage of cross ventilation and direct access to the gardens.

photo_credit Fabian Ong
Fabian Ong

For the upper level, Neri&Hu pursue the idea of the pitched-roof form as not only a signifier of shelter, but also an element that both unifies and demarcates the public and private realms. All private bedrooms, located on the upper introverted level, are housed within the roof’s steep gables so that when seen from the exterior, the house retains the appearance of a single-story hipped-roof bungalow. Skylights and large glass walls connect to bedroom balconies where views are oriented outwards to the perimeter garden spaces. Through sectional interplay, the design team introduce three double-height areas to connect the communal functions and the corridors above. These spaces of interpenetration create vertical visual connections to allow one to peer into the public realm from the private.

photo_credit Fabian Ong
Fabian Ong

One can see a carved void in the roof volume, which frames a small tree before arriving at the central memorial garden. On the exterior, where balconies and sky wells are carved out from the volume of the pitched-roof form, the walls transition from smooth to board-formed concrete to take on the texture of wooden planks.

photo_credit Fabian Ong
Fabian Ong

The circulation on the ground floor is based on the shape of the circle to reinforce the ambulatory experience of walking in the round and to define the memorial space as a sacred element. Since the circle has no edges or terminating vantage points, it allows one to always find a return to the center both spiritually and physically. The garden symbolically defines the heart of the home as an ever-palpable void, persisting as the common backdrop to the collective lives of all inhabitants.

Caption
Caption
Caption
Caption

Team:
Partners-in-charge: Lyndon Neri, Rossana Hu 
Senior Associate-in-charge: Christine Chang
Design team: Sela Lim, Bella Lin, Kevin Chim, Alexander Goh, Haiou Xin, July Huang
Design Architect: Neri&Hu Design and Research Office
Local Architect: K2LD
Interior Design: Neri&Hu Design and Research Office
Consultants:
LDI: K2LD 
Structural Engineering: JS Tan Consultants Pte Ltd
MEP Engineering: Elead Associates Pte Ltd
Lighting: P5 Pte Ltd & Light Basic Studio Pte Ltd
Landscape: Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd
Contractors:
General Contractor: Space Scope Pte Ltd
Steel Construction: Luen Soon Iron Works
Doors and windows: Lital Materials & Contracts Engineers Pte Ltd

Material Used:
1. Architecture – Materials: Site-cast concrete, Aluminum, Raw steel, Clear glass, Aggregate concrete, Gravels, Tile
2. Architecture – Fixtures & Fittings, Equipment, Sockets & Switches: Sanitary - Zuchetti, Sink&Washlet - Duravit, Sockets&Switches - Jung
3. Decorative Lighting, Specified: Viabizzuno, Flos, Neri&Hu Bai Chandelier III, Kreon
4. Interiors – Materials: Wood, Tile, Cement plaster, Clear glass, stainless steel, Clear glass, Paint, Metal

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More