The French International School of Beijing (LFIP)

The French International School of Beijing (LFIP)

Architect
Ferrier Marchetti Studio

Sensual City Studio
Location
Beijing, China | View Map
Project Year
2016
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Luc Boegly

The French International School of Beijing (LFIP)

Ferrier Marchetti Studio as Architects

The French School of Beijing, designed by Jacques Ferrier Architecture, has been imagined as a built landscape. It is being developed on a site in the "Orchard" neighbourhood, which takes its name from the old orchards which, until recently, were a defining feature of this stretch of land alongside the road to the airport. Since then, the development of high-end residential blocks and international schools has introduced a new urban character with collections of low rise buildings alongside generous green spaces.


The building creates a continuous and unified space on the site, defining the various walkways and in line with the roads. It offers students and teachers a combination of protected and open spaces, with the landscape always present as a backdrop. The ground floor is home to shared spaces and functions: underneath an awning, the communal spaces for the various schools alternate with covered playgrounds. All of the outdoor spaces open towards the canteen's orchard and the sports facilities.


The entrances to the primary school and the secondary school and college are clearly separated, as are the flows of different students. There are, however, connections between the different sections of the school for the staff and teachers. The organization of the space is unambiguous and easy to read: the school hall and library are recognizable as soon as you enter.


From the second floor up, the classrooms are organized in a rational and flexible way. They are clad in a wooden lattice which seems to float above the organic surroundings formed by the lines of fruit trees. From the inside, this lattice is porous enough to let through light and not obscure views of the outside. It plays a major role in shading the building from the sunlight and protecting the school's activities from outside eyes. Finally, the lattice creates a serene, innovative and identifiable architectural look, drawing inspiration from traditional Chinese architectural.


The canteen and the gym hall have been designed as pavilions in the orchard.


Alongside the stadium, they add the finishing touches to a project which combines architecture and landscaping to create a remarkable, environmentallyfriendly place of learning. The metals used in the façades of these two buildings set up a game of reflections between landscaped and built environments.


The matt aspect of the wooden lattice around the main building interplays with the burnished surfaces of the gym hall and the canteen.


With a contemporary character which avoids modish excesses, the French school takes a long-term view of design, leaving open various possibilities for development and new uses.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More