The Core

The Core

Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Stories By
CBRE

Arper SPA
© Stijnstijl Photography

The Core

CBRE as Design

Interior design wins both the Jury prize and the People's Choice award

Amsterdam, Netherlands, 2020-03-05 - Thursday evening, February the 20th, the award ceremony of the international Frame Awards took place. CBRE's Dutch headquarters in Amsterdam, The Core, was nominated in the category Large Office of the Year. It won both the jury prize and the public prize. The awards are an annual initiative of Frame Magazine, one of the leading magazines in the field of architecture, interior design and product design. A total of nine offices were nominated in this category, including the ASICS headquarters, on which CBRE worked in collaboration with Powerhouse Company. The jury chose the winners for each category based on pitches held on February 19 and 20, 2020. In addition, the public could vote for their favorite projects for the People's Choice Award.

Background The Core: from car garage to office

The Core is a former 50-year-old car garage in the Amsterdam Schinkel area and was completely transformed into a modern and innovative office in one year. The building has thus been given a sustainable second life, with the authenticity of the garage still visible in the interior. For example, the old overhead doors and shed roofs are still part of the interior. The office was created entirely by CBRE's own design team, which has been designing interiors for many years for major brands. The workplace concept, sustainability, and complete renovation were also realized by CBRE itself. Earlier this year, the office was already nominated for ‘Interior of the Year’ by the Dutch Architect platform Architectenweb.

 

People-centric

Ramon Beijen, Creative Director at CBRE Netherlands: “We are extremely happy with this prestigious international prize. It is with great pride that in this way we receive appreciation for the design of our office, The Core, a transformed old car garage in Amsterdam. In particular, it is also a recognition of the path that CBRE has taken and the integrated approach of the different teams that created this office. This prize puts us, and in particular our ambitious and talented design team, more firmly on the map.”


During the entire process to create The Core, not only this building was transformed, but also the organization. Beijen continues: “With the division of the office into different zones, we went from an activity-related working environment to a workstyle-related environment. Here, people are at the centre, and we focus on innovation, co-creation, health and sustainability. The design optimally supports this philosophy, without losing sight of the unique character of the building."


Four zones

The Core has four different zones, suitable for every type of employee. For example, there is the Library, where employees can work in a focused and quiet ambience. The Cafe is the ideal place for meeting and connecting. Here colleagues come together or with clients for informal meetings. The Workplace is the bustling heart of the office where people work hard, and in the Client Lab colleagues and clients come up with creative answers to housing issues.

 

Technical sheet

Design: CBRE Design (Netherlands) Designers: Ramon Beijen (Creative Director), Bente Bollen, Birgit van de Steenoven, Johan Pragt

Floor area: 4.700 square meters Workplace concept: workstyle-related environment with 4 zones: The CBRE Café, the Client Lab, the Workshop and the Library

Sustainability: aiming for WELL Platinum & LEED Gold certifications Building type: sustainable transformed former car garage

Date of completion: February 25, 2019

Location: Anthony Fokkerweg 15, 1059CM Amsterdam, North-Holland, The Netherlands

This story is available in multiple languages

The Core

Arper SPA as Furniture

The CBRE Group relies on co-creation and Arper products for new headquarters "The Core”
The Dutch branch of CBRE Group, the world’s largest commercial real estate services and investment firm, has moved into its brand-new head office – The Core. During the forwardlooking conversion of a former car repair shop in the middle of Amsterdam's Schinkel quarter, the topics of sustainability, health at work, teamwork and technology were at the top of the agenda. The planning team integrated various Arper designs into the spatial concept, which is divided into four zones. The Aava, Cila and Catifa chair collections, the Cross, Dizzie, Meety and Wim tables and different versions of the popular Pix pouf make The Core a modern, dynamic working environment.

 

“We were looking for a building with a layout that would offer plenty of room for our style of working. Refurbishing this former Peugeot garage is also consistent with our desire to renew and redevelop, breathing new life into an old building,” says Ramon Beijen, CBRE’s Creative Director. CBRE has thoroughly renovated the fifty-year-old building, applying new insights and innovations in the fields of sustainability, health, collaboration and technology.

 

The Core gets its name from a combination of two principles of the project: “co” for the first two letters of co-creation, and “re” for real estate. It’s a sentiment reflected in the space itself: the dynamic interior is virtually free of fixed frameworks. According to Marco Hekman, Managing Director Continental Europe and CEO of CBRE Netherlands, The Core is not so much an office, but rather a meeting place in four zones: the CBRE Cafe, the Client Lab, the Workshop and the Library. The diversity of spaces gives employees the opportunity to choose the way of working that suits their needs best: meeting each other in an informal setting, getting together with a client to find a solution or working on an idea in silence.

 

Flexible Arper products including the Pix collection and functional yet aesthetic office furnishings such as Cross tables and Kinesit chairs make The Core a contemporary, softer workspace. These interior selections were an important part of the development of the project. "CBRE’s The Core in Amsterdam is in all its essence transformed into a holistic workplace experience,” explains Beijen. “Unity through diversity was an important driver when choosing furniture. With their clean, timeless design, sophisticated, fresh colors, and own identity the Arper products really mix well and adapt easily to the work environment.”

 

CBRE is aiming for the highest possible standards in terms of sustainability and health. Insights from CBRE’s Healthy Offices research, which was conducted in collaboration with the University of Twente, have been applied to create a healthy working environment. For example, there are features that optimize the quality of air, light and water in the building. Circadian lighting has been installed to support employees’ energy levels. Movement in and around the building is also encouraged and healthy food and drinks are available. The Core has been refurbished to the WELL certificate standard, an internationally recognized certificate that promotes and protects the health and well-being of building users. It will also be LEED Gold-certified – a globally recognized standard for sustainable buildings.

 

“The world around us is constantly changing, and with it the needs of our customers are changing, too,” comments Beijen. “Companies are often inclined to look for answers to changing customer demands behind closed doors. However, it is actually by working directly with customers and other partners that new and surprising solutions can be found. We see cocreation as a way of working that will guide the way innovation comes about in the years to come.”

Project Credits
Furniture
Design
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
FurnitureArper SPA
Office chairWilkhahn
Product Spec Sheet
Office chair
Wilkie D. Ferguson, Jr. United States
next project

Wilkie D. Ferguson, Jr. United States

Courthouses
Miami, Florida, USA - Build completed in 2007
View Project