The Braunstein Taphouse

The Braunstein Taphouse

Architect
ADEPT
Location
Køge, Denmark | View Map
Project Year
2020
Category
Visitor Center
Rasmus Hjortshøj Coast Studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Furniture TAKT
Hardened wood wool batts Troldtekt A/S
Wood floors Junckers
WindowsDANA
Shelve systemsMorsø

Product Spec Sheet
Hardened wood wool batts
Wood floors
Windows
by DANA
Shelve systems
by Morsø

The Braunstein Taphouse - designed for craftbeer and disassembly

ADEPT as Architects

A new taphouse, at the harbour of Danish city Koege, will welcome the more than 15.000 yearly visitors to the nearby micro-brewery Braunstein and offer activities for the local community. Copenhagen-based ADEPT is behind the building that is designed for disassembly to meet a potential temporary lease of land.

For the next decade, the recently completed Taphouse by ADEPT will act as the visitors center for the Braunstein brewery and at the same time establish a natural local meeting place supporting community initiatives and activities. The building stands on stretch of municipality owned harbour quay that is considered a potential part of the city’s climate adaption strategy. To adapt to this possible temporary lifespan, the Braunstein Tap-house is ‘designed for disassembly’ to make recycling of building components an realistic option if the building cannot stay – either by re-completing the entire building at a different location or by using the materials as part of other projects.

”It was important to us to design the Braunstein Taphouse as a locally anchored building that supports the idea of a new local meeting place. The significant gables are inspired by some of the old warehouses at the harbor, which is part of making the building a natural part of the raw maritime identity”, explains Anders Lonka, from ADEPT. He continues: ”Because of the possibility of a limited lifespan for the building, we have worked with principles from ’design for disassembly’, which means that the house is constructed with only mechanical joints and no paintwork.

The Taphouse is composed of few and sustainable materials that as far as possible are not mixed. This has reduced the volume of waste from the construction considerable compared to similar constructions. The building is based on simple tectonic principles, and is completed with mechanical joints only. All primary wall surfaces are without paint or grout. Wooden floors are laid with waste product from nearby flooring manufacturer Junckers. The large roof surfaces are made from click-joint polycarbonate, while wood facades are made from the CO2 neutral Accoya that is certified Cradle2Cradle Gold, FSC as well as the Danish eco-label Svanemaerket. The Taphouse is partly self-sufficient with electricity from solar panels and natural ventilation reduce the need for mechanical ventilation.

The Braunstein Taphouse is located at the transition point between the city and the harbor and act as a gateway to the harbour that underlines the connection between water and city. The ground floor of the building accommodates a café at one end and a restaurant at the other, while the upstairs spaces are used by local community activities and private events.

The historic buildings and the raw industrial atmosphere at the harbour inspired the architecture and the urban spaces around it. The result is a clean cut architecture that underlines the identity of the harbour in a locally anchored project - both belonging and completely its own.

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More