TEROWONGAN - ARC’S

TEROWONGAN - ARC’S

Architect
BALANCE ARCHITETTURA
Location
Torino, Metropolitan City of Turin, Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
© Beppe giardino
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersINTRA LIGHTING
Kalis
ManufacturersCasa delle Lampadine
ManufacturersCeramica Cielo
ManufacturersDaikin
ManufacturersSedus Stoll AG

Product Spec Sheet
Manufacturers
Kalis by INTRA LIGHTING
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Daikin
Manufacturers

Terowongan

BALANCE ARCHITETTURA as Architects

“The connecting corridor between the creative area and the administrative area is made of a green backlit fiberglass skin. The project is generated around this space, and passing through this bright tunnel is enveloping and emotional.” The structure is in dry-costruction and the assembly of wooden and metal elements generates the connection between the different operational areas.

photo_credit © Beppe giardino
© Beppe giardino

In this project we were interested in the genesis of permeable, penetrable surfaces, where light and air can pass through, and do not clearly define a volume or a function. We wanted to reach an inaccurate definition of what is outside and what is inside an element, working on the density of materials, on their properties. The same process for the green fiberglass corridor, goes also for the long bookcase in the creative area. This is built with a skeleton of iron bars. The structure, made out of different layers, from some points of view appears as a volume, in others as a network of overlapping planes, which bring back altered images.

photo_credit © Beppe giardino
© Beppe giardino

The different permeability to light acts with considerable variations between day and evening. Birch is used as a background to these textures, as in our other projects, which in some cases is not just a covering but also becomes an object, as in the entrance steps and in the staircase. From a functional and programmatic point of view, the project was born from an intense confrontation with the creative side of the agency.

photo_credit © Beppe giardino
© Beppe giardino

Hearing their conceptual and operational needs, but also environmental, made us possible to collect useful information then translated into the project. We received a second orientation from the use of the former use of the building. The spaces were the location of a historic Turin printing house working there for generations in the Vanchiglia district. A typically Turin space, an internal courtyard, a sleeve with a single floor and the terrace above. A well-lit urban piece that has changed its vocation but which keeps alive the artisan and creative character.

photo_credit © Beppe giardino
© Beppe giardino

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More