Teresianas Ganduxer School

Teresianas Ganduxer School

Architect
PichArchitects
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2014
Category
Secondary Schools
Stories By
PichArchitects

Simón García | arqfoto
Simón García

Teresianas Ganduxer School

PichArchitects as Architects

It is the extension of the Teresianas School of the c/ Ganduxer.

Because of its heritage value, the passage of time and the various education reforms, the school has been left without enough classroom space and recreational covered areas.

The new extension re-locates all grades and provides the school with new covered sports space with the necessary infrastructure to provide a service to the school and extracurricular activities.

It has been a challenge to design a new building in an environment with the uniqueness and significance of the current Teresianas School.

 

It was decided to locate the project on the best place of the plot that would not affect the visibility of the pavilion designed by Antoni Gaudí.

 

The volume respects the height and distance of the surrounding buildings and links to the existing sports hall.

 

The building had to talk about its time without turning its back to the specific textures of the existing buildings, so it was decided to use a woven ceramic facade that provided a large lattice facing the street and light and lighting elements into school. This double skin, allows more freedom and flexibility in the distribution of windows and opaque elements needed.

 

The pavilion needed to provide a sports space on a basement floor, consequently it was proposed a hanging metal structure that allowed the building a clear floor.

 

The classrooms are distributed from a central hall that receives light in each of the floors, through a solar chimney. The interiors are proposed from the maximum austerity and simplicity, according to the strict requirements of the center.

 

The whole project has worked to achieve minimum consumption of air conditioning and indoor air renovation, vegetation plays an important role in air quality and cooperates with the machinery necessary to reduce pollution. Radiating heating has been chosen as the solution that provides greater comfort and heat transfer.

 

The location of the building allows an overall restructure of the functioning of the school and clearly enables a separate access for second cycle students. It also provides an additional service that does not interfere with school schedules and performances of the religious community.

 

Material Used:
Facade cladding: Ceramic: Flexbrick, s.l. 
Metal: LORSA UNITED STEEL GROUP, S.L.
Windows: Aluminium. CRISTALERIA MARTOS, S.A.l                                                      
Estructure: Metal: CONSTRUCCIONS METAL•LIQUES CASANOVA, S.A.
Concrete Slabs: ENCOFRADOS CASTELL, S.L.
Natural Light Mechanism:Espacio Solar, S.L. 
Flooring: Concrete:CONSTRUCCIONES Y APLICACIONES TECNICAS DISA, S.L. 
Metal: MONDO IBERICA, S.A.
Others: (Classrooms) TECNOPAVI SUPERFICIES, S.L.U. and (sport espace) 
MONDO IBERICA, S.A.

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

SCHOOL EXTENSION "TERESIANAS - GANDUXER"

Simón García | arqfoto as Photographers

It is the extension of the Teresianas School of the Ganduxer street. Because of its heritage value, the passage of time and the various education reforms, the school has been left without enough classroom space or recreational covered areas. The new extension re-locates all grades and provides the school with new covered sports space with the necessary infrastructure to provide a service to the school and extracurricular activities. It has been a challenge to design a new building in an environment with the uniqueness and significance of the current Teresianas School. It was decided to locate the project on the best place of the plot that would not affect the visibility of the pavilion designed by Antoni Gaudí. The volume respects the height and distance of the surrounding buildings and links to the existing sports hall.

 

The building had to talk about its time without turning its back to the specific textures of the existing buildings, so it was decided to use a woven ceramic facade that provided a large lattice facing the street and light and lighting elements into school. This double skin, allows more freedom and flexibility in the distribution of windows and opaque elements needed. The pavilion needed to provide a sports space on a basement floor, consequently it was proposed a hanging metal structure that allowed the building a clear floor. The classrooms are distributed from a central hall that receives light in each of the floors, through a solar chimney. The interiors are proposed from the maximum austerity and simplicity, according to the strict requirements of the center.

 

The whole project has worked to achieve minimum consumption of air conditioning and indoor air renovation, vegetation plays an important role in air quality and cooperates with the machinery necessary to reduce pollution. Radiating heating has been chosen as the solution that provides greater comfort and heat transfer. The location of the building allows an overall restructure of the functioning of the school and clearly enables a separate access for second cycle students. It also provides an additional service that does not interfere with school schedules and performances or the religious community.

Read story in Deutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More