Supreme Court of the Netherlands

Supreme Court of the Netherlands

Architect
KAAN Architecten
Location
The Hague, Netherlands
Project Year
2016
Category
Courthouses
© Fernando Guerra | FG+SG
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureArper SPA
LightingModular Lighting Instruments
Carpet tilesInterface
LightingFlos
LightingLuceplan
Interior doorsMHB

Product Spec Sheet
Furniture
Carpet tiles
Lighting
by Flos
Lighting
Interior doors
by MHB

KAAN Architecten signs the Supreme Court of the Netherlands

KAAN Architecten as Architects

Distinguished and functional, hard and ethereal, rough and refined: the new home of the highest court in the Netherlands exhibits a tight relationship between openness and security.

photo_credit © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The Supreme Court of the Netherlands has been designed by KAAN Architecten as the entry of an international Public Private Competition (Publiek Private Samenwerking - PPS) won in 2012 by Poort van Den Haag, the consortium made up of BAM PPP B.V., PGGM, BAM Bouw en Techniek B.V., ISS Nederland B.V. and KAAN Architecten.

photo_credit © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The building, which measures 18.000 m2 and houses a staff of 350, is located in the elegantly historic city center of The Hague. It is situated along the Korte Voorhout, a royal route connecting several institutional buildings to the Parliament building, and adjacent to Malieveld park; in this location the new design, with the measured vibrancy of its facades, interacts with the trees across the street announcing the city gateway.

photo_credit © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The main entrance is flagged by six bronze statues of legal scholars seated on pedestals, with a single pane of glass subtly marking the transition from the street to the interior. The transparency of the building signifies both accessibility to the public as well as the soundness and clarity of judgment.

photo_credit © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The entrance hall (where the courtrooms and the press room are located) forms the public area; it has double height ceilings that span the full length of the building. The floors and walls are of a light grey limestone that exudes a velvety texture. The large and small courtrooms, which hold 400 and 80 visitors respectively, are distinguished by brown-veined translucent alabaster walls. In the middle of the entrance hall, in between the two courtrooms, hangs the artwork “Hoge Raad” by Dutch painter Helen Verhoeven. It was commissioned specially for the Supreme Court.

photo_credit © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The upper floors accommodate offices, a library with study places, a restaurant, and council and meeting chambers. Daylight permeates the building through several skylights, forming the core of the distinct domains of the Council (Raad) and Procurator General Office (Parket). The two departments are identified by the use of different materials: a vertically striped Marmara Equator marble in the Council, and an organic Skyline marble in the Procurator General Office area. At the circumference of the openings each floor has pantries with coffee machines, seating, and bookcases. The light, the sightlines throughout the space, and the open perspective inspire social interaction, encourage the exchange of ideas and opinions, and allows for informal gatherings.

photo_credit © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Three sides of the building are exposed to sun over the course of a day. These facades are climate controlled through the use of a spacious cavity in the glass casings: glass boxes that not only keep out the heat and cold, but also the sound of traffic outside. Nonetheless, the windows can be opened if desired, while the sun blinds and light filters can also be individually regulated. This controlled double protection produces a layered facade, flat and yet canted, a subtle nuance that adds even more elegance to the whole.

photo_credit © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

On Saturday April 23rd - 2016, the Supreme Court of the Netherlands will welcome visitors on the occasion of its first open day.

photo_credit © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisDeutsch and Español

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More