STROM flat

STROM flat

Architect
Formafatal
Location
Prague, Czechia | View Map
Project Year
2017
Category
Apartments
BoysPlayNice
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ChairsMagis spa
Interior LightingMoooi
Random Light LED, Random Light
Interior LightingDCW éditions
SwitchesBerker
Serie 1930
Wash-Basins Gravelli
DoorsBdoors

Product Spec Sheet
Chairs
Interior Lighting
Random Light LED, Random Light by Moooi
Interior Lighting
Switches
Serie 1930 by Berker
Wash-Basins
Doors
by Bdoors

STROM flat

Formafatal as Architects & Designers

The young couple approached us for advice while choosing their future new home. Finally, the choice fell on a spacious, more than 90 m2 large apartment, which required a complete reconstruction. The apartment is located in a functionalist house in the center of Prague, but also in the immediate vicinity of greenery.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The client's wish was to create a home that would provide a feeling of airiness and spaciousness and at the same time, they desired the possibility to separate the daily activities so the members of the household will not disturb each other.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

By adjusting the layout, we obtained a large longitudinally illuminated living space. Thanks to the large windows, in connection with the layout improvement, it is possible to see the green treetops even from the central living part of the apartment. We played with see-through views both to the exterior and between interior spaces of the apartment.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The center of the layout is the kitchen with a solid oak dining table, which separates the living room and office room, later converted into a children's room. The bedroom is located in a separate block, interconnected to a day-lit bathroom.

We searched for the main interconnection motif of the interior together with the client and none of the thoughts was exactly what we desired until accidentally revealed a beautifully crafted concrete girder ceiling structure, partly with a visible drawing of a wooden formwork.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The new interior was created with respect to the existing elements of the apartment - concrete girder ceiling, massive long windowsills made of black terrazzo and renovated oak parquet floors. We followed these basic details with simple colors and materials - white, black, metal, concrete surfaces and oak wood.

The connecting furniture element in the main living space is the large and long library, passing through the entire width of the layout. The cables are situated in metal pipes along the ceiling profiles, design of switches and sockets (Berker range 1930) was chosen as a reminder to the classic rotary switches.

The walls of the bathrooms are lined with a matt ceramic mosaic, in fine tones of cream and dim green, complemented by a rough contrast in concrete washbasins, concrete screed on the floors in combination with black metal frames, faucets, handles and light fixtures.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

Team:

Architects & Designers: Formafatal

Author: Katarína Varsová

Photographer: BoysPlayNice

Caption
Caption

Materials Used:

Massif oak – dining table

Concrete – ceiling

Black Terazzo – sills

Oak parquet – floor

Ceramics – walls of bathrooms

Metal – frames, pipes for cables, handrails

Series 1930 switches — Berker

Officina chairs — Magis

Lampe Grass pendant and wall light — DCW éditions

Random chandelier — Moooi

Lights — Buster + Punch

Lights & handles— Sammode

Mosaic — Winckelmans

Wash-basins — Gravelli

Sanitary ceramics — Cielo

Doors — Bdoors

Tailor-made radiator — Isan

Caption
Caption

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More