Streamside at the Valley Club

Streamside at the Valley Club

Architect
Vandeventer + Carlander Architects
Location
Hailey, United States
Project Year
2014
Category
Private Houses
Tory Taglio Photography

Streamside at the Valley Club

Vandeventer + Carlander Architects as Architects

Streamside is the name given to a new fifteen home development near Sun Valley, Idaho. Our client has purchased an undeveloped parcel at the Valley Club. His vision is to develop 2,500 square foot one-story homes with attached 600 square foot garages. The houses will be grouped around a central natural space featuring ponds and meandering streams. The building sites were defined during an earlier platting process; each home must to be located within a platted 99 foot diameter circle.


The prototype house design is a simple 60 foot by 40 foot rectangular form. The house plan is bisected along its long axis by a "feature wall". This wall clearly defines public from private space. It is a continuous element extending from the entry courtyard through to the terrace at the opposite end of the house. The home, raised sixteen inches above surrounding grade, is grounded by a concrete plinth.


Upon arriving at the guest parking area, one first enters into the entry courtyard. This semi-private space creates a private outdoor area secluded from neighboring properties. This walled exterior space serves as a transition space from exterior to interior.


Entering the house through a short entry hall, one enters the Great Room - one, large open space. On two sides are floor to ceiling windows; a 16 foot lift-and-slide door system leads to a surrounding terrace. At one end of the room is a comprehensively equipped kitchen with adjacent large pantry. Nearby, a projecting bay, glazed on three sides, provides space for an informal dining table. A door in the bay gives access to the barbecue outside. The dining and living areas occupy the remaining space. A large wood burning fireplace anchors the end of the living room. With the large expanse of windows and doors, one is never out of view of the surrounding mountains and natural light.


The master suite is immediately adjacent to the living space. The suite features a large bath and separate dressing area. The master bedroom opens onto a private terrace. Two additional bedrooms with private baths are found off the entry hall.


A large hip roof with four foot overhangs provides covered areas on the terrace and shade during the summer months.

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More