St. Carolus Hospital Screening Facility

St. Carolus Hospital Screening Facility

Architect
AT-LARS | Design & Architecture
Location
Jakarta, Indonesia | View Map
Project Year
2020
Category
Hospitals
William Sutanto / Arti Pictures

St. Carolus Hospital Screening Facility

AT-LARS | Design & Architecture as Architects

In April 2020, we initiated the Micro Treatment Facility program, with a mission: to cater the increasing demand of patient treatment capacity and to promote people's wellbeing during the pandemic, by creating screening and medical facilities, that are quick to construct, scalable, flexible in sizes and adaptable in various locations. For the program we have designed 4 types of treatment facility. Each facility is designed based on WHO guidelines for Severe Acute Respiratory Infection and to fit the site’s potential. The first facility was completed in August 2020 for St. Carolus Hospital. Our goal is to continue the facility expansion across Jakarta and beyond.

 

Aiming to support the hospitals and communities, the semi-permanent structures are built with scaffolding. Due to its simple construction technology, the facility is able to grow to cater the increasing demand of medical spaces. These fleeting structural systems offer a wide range of flexibility and adaptability, in which its modularity allows different shapes and sizes to emerge in order to adapt to various needs and sites. The structure is durable, reusable and mobile. It can be adjusted for other purposes in different locations, such as yearly emergency shelter for flood victims in Jakarta.

 

St. Carolus Hospital Screening Facility aims to identify infected and non-infected patients before entering the hospital building. Being located in a parking lot right across the hospital lobby, the 32 metre long facility serves as a new address for the hospital. The new structure takes advantage of the site condition in which the entrance and exit ramp are concentrated under the canopy of the main building to create a close and secure connection between the new facility and the hospital.

 

The building consists of a reception area, waiting cubicles, a screening and a medical staff area. A partition wall separates each waiting cubicle which offers both a seating and space for a wheelchair. It has two separate exits, one to the hospital lobby and the other one to Upper Respiratory Tract Infection clinic. The entrance for patients and medical staff are placed at a good distance. Each entrance and exit are accessible through a ramp to accommodate people with diffability.

 

Prefabricated in two weeks and built on-site in four days, the 140 sqm semi-permanent structure comprises a white scaffolding structure, bangkirai wood flooring and polycarbonate cladding. The corrugated uPVC roof helps reduce heat and sound coming from outside. It has a substantial overhang to reduce the amount of heat received by the walls. The façade is made of translucent polycarbonate cladding to create a subtle visual connection between inside and outside. The material's transparency allows natural light to come in, which reduces energy consumption during the day. The façade opening creates a cross ventilation, which overlaps with the circulation corridor; this creates the necessary natural ventilation inside the building. Bright and bold wayfinding signs are used to help visitors get a clear directory of the new facility.

 

Designed by AT-LARS, this project is a joint force collaboration with St. Carolus Hospital in responding to the COVID-19 challenges in Jakarta.

 

Material Used :
1. Twinlite - Polycarbonate Cladding - Twinlite Gen 2.0
2. Alderon - Corrugated Rood - Twinwall Corrugated ID 860
3. Taco - High Pressure Laminate - Taco HPL
4. PTJIP - Decking - Bangkirai Wood Deck
5. Philips - Lighting - Linea Wall Light

Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingPhilips Lighting Signify
Corrugated RoodAlderon
High Pressure LaminateTACO
Supplier - DeckingPTJIP
Product Spec Sheet
Lighting
Linea Wall Light by Philips Lighting Signify
Corrugated Rood
Twinwall Corrugated by Alderon
High Pressure Laminate
Taco HPL by TACO
Supplier - Decking
by PTJIP
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More