Sports Hall in Borky

Sports Hall in Borky

Architect
OV-A
Location
Brankovická 1621, Kolín, Czech Republic | View Map
Project Year
2021
Category
Sports Centres
BoysPlayNice
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Aluminium windows Alu Depaepe
Acoustic wooden claddingAveton
Wooden sports floor Singelflex Boen
Glued laminated timber trusses Rubner
Plaster facade Weber AG Schreinerei

Product Spec Sheet
Aluminium windows
Acoustic wooden cladding
by Aveton
Wooden sports floor Singelflex
by Boen
Glued laminated timber trusses
by Rubner
Plaster facade

Sports Hall in Borky

OV-A as Architects

Clients brief was to build a sports hall with facilities and a seating tribune next to the Elbe river. The proposal won 1st place in architectural competition.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The plot is located at the north-east edge of the Kolín town, close to the tennis courts and an athletic stadium. This sport facilities ansamble is enclosed by deciduous forest and is accesed by a cycle path by the Elbe river.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The proposal is influenced by the surrounding flatness of the terrain, where it’s easy to bicycle. By the friendly atmosphere of the nearby town. By the slow flow of Elbe River and by the plot location in the woods. The concept is based on a low single storey building, roofed with an overlapping cantilever and the wooden mass of the elevated hall. The cantilever delimitates the low part of the building what brings a small-scale friendly atmosphere. The high wooden lantern is peaking over the lower part. The big windows illuminating the interior refer to the Czech tradition of Sokol sports halls with the optimistic spirit in the state-founding interwar period.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The layout plan is based on a simple decision to place the whole program on one floor. Everything is easily accessible while enabling a sufficient control and overview for the receptionist desk.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The entrance hall flows into a buffet. It’s possible to connect or divide the two spaces if necessary. Dressing rooms, toilets and technical rooms follows in this lower part of the building. Entrances to the playing field are separated for visitors and players.The building structure is founded on a monolithic reinforced concrete slab and the vertical support structure is made of precast reinforced concrete columns.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The roof trusses are glued laminated timber with a 32 m spans. The wall structure infill between the columns is of precast concrete panels. The whole structure is thermal insulated with ETICS. In the interior, acoustic sealing and cladding is introduced.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The object is heated and partly cooled with a heat pumps. A small is photovoltaic power plant is installed on the lower roof. The interior can be ventilated naturally, in the winter and summer season the ventilation is managed by the instrumentation control system. The building is energetically passive.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Aluminium windows — Alu 
2. Wooden sports floor Singelflex — Boen 
3. Glued laminated timber trusses — Rubner Holzbau 
4. Acoustic wooden cladding — Aveton 
5. Plaster facade — Weber 

This story is available in multiple languages
Share or Add Sports Hall in Borky to your Collections
Project Credits
Photographers
Architects
EL CHINO
next project

EL CHINO

Offices
Valencia, Spain - Build completed in 2020
View Project