South Melbourne House
Michael Kai

South Melbourne House

Mitsuori Architects as Architects

This refurbishment of an existing double storey terrace house in South Melbourne opens up the entire ground floor and encloses an existing courtyard to create a communal multizoned family space that incorporates a lounge, quiet sitting room, and dining/kitchen areas. The family’s values of living and working together in shared spaces underpin this architectural design solution.


Our client requested that the design focus on the creation of interesting internal spaces that would allow the family to enjoy time together whilst also providing separate zones for studying, reading, socialising and relaxing.


A sculptural timber stair and mezzanine studio wraps around a sky lit void and acts as a central ‘node’ connecting the main living space with a first floor studio, concealed master bedroom and children’s bedroom zone. The existing concrete floor slab has been ground and polished to expose the dark bluestone aggregate, which is offset against crisp white walls and refined timber and stone joinery elements to create a light, serene space with a natural, relaxed feel.


This project was the result of wonderfully constructive relationship between us and a client whose strong values of communal family living transformed a compartmentalised Victorian style terrace house into an exciting and unconventional family home. The constraints of the existing building envelope and tight budget demanded simple, elegant design solutions that focused on the creation of joyful spaces for the family to inhabit.

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
StoolTolix
Coffee TableVitra.
NOGUCHI COFFEE TABLE
ManufacturersKWC
Product Spec Sheet
Stool
Coffee Table
NOGUCHI COFFEE TABLE by Vitra.
Manufacturers
by KWC
Featured Projects
Latest Products
News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More