Soo Nipi House

Soo Nipi House

Architect
Marcus Gleysteen Architects
Location
Lake Sunapee Dam, Sunapee, NH, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Marcus Gleysteen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Heat Recovery SystemFantech
Interior LightingJuno
WindowsMarvin Windows and Doors
Doors: Douglas FirSimpson Door Company
Facade claddingTruExterior

Product Spec Sheet
Heat Recovery System
by Fantech
Interior Lighting
by Juno
Doors: Douglas Fir
Facade cladding

Soo Nipi House

Marcus Gleysteen Architects as Architects

Sited atop a highly visible promontory on Lake Sunapee, Soo Nipi House was designed for a brother and sister (and their families) to enjoy together or separately. Our clientsrequired two primary bedroom suites and a variety of gathering places. While keeping the footprint compact, they also wanted every space to feel connected to the landscape.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

The massing of Soo Nipi House is formed by three parts. The layout balances two primary bedroom suites, both with spectacular lake views, over a shared, loft-like main living space. The main living area is divided into zones for cooking, dining and relaxation. Large sliding doors open to promote a sensory connection to the site and allow the living space to extend outdoors. Inside, the orientation of the fireplace allows one to simultaneously enjoy the hearth and the view.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

The interior spaces are intimate and handmade. Artisan tiles in the kitchen along with Douglas fir beams, ceilings and walls express the care and skill of their creators: local makers and builders who are masters of their craft.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

The siblings’ original house on this site was destroyed in a fire caused by a lightning strike. Shrubs, ground cover and a number of surrounding trees were also sadly lost. Now, native plantings are revitalizing the damaged terrain, while a granite and Douglas fir pergola offers a privacy buffer and shade to the primary living spaces. Designed for net-zero energy, a photovoltaic array covers the majority of the roof. All potable water is sourced from an on-site well. A system of downspouts, rain gardens and a dry well collect runoff to control erosion and help recharge the natural water table.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More