SON QUINT

SON QUINT

Architect
SCT Estudio de Arquitectura
Category
Housing
José Hevia

54 Different homes generated using a single module

SCT Estudio de Arquitectura as Architects

Exploring a variety of units the unique concept for a built complex. Seeking out diversity as a solution for different needs in terms of habitability. There is no repetition. No two units are alike of the 54 included in the Son Quint residential complex. Only the white stone of the perimeter façades, and the grey plaster chosen to mark rhythms, openings and recesses, offer visual unity to a project that spreads across an L-shaped plot, with a rugged topography towards the east and significant variations in level.

photo_credit José Hevia
José Hevia

The possibilities of composition are investigated, taking on the great complexity of the exercise as a challenge. A 5.25 m x 4.00 m module is created as one piece in a construction kit, offering a floor area of 21.00 m2. Beginning from the model of a compact volume formed by three staggered heights, in this exercise the voids become as important as the built space: some modules are extracted, perforating the building to create open terraces, porches and patios – private spaces that are practically unique for each home – or central areas to access the units as well as the common areas of the swimming pools and the solarium.

photo_credit José Hevia
José Hevia

The same module – sometimes as a single unit, other times doubled, tripled or quadrupled horizontally, and sometimes multiplied vertically – serves to generate a series of rooms that is always different, in units that range from 80 to 100, 120 or 140 m2, on a single floor or in a duplex format. Thus, each home is unique, both in its composition and in its orientation with respect to its outdoor space, whether it is a garden, porches, terraces or courtyards, onto which the main rooms open. Meanwhile, the openings in the façades, creating harmonic but varied rhythms, respond in size and location to the function of each unit within the house.

photo_credit José Hevia
José Hevia

The horizontality and extension of the design favours the creation of cores for relationships and coexistence in two buildings. In the case of Building 1, there are four blocks and five vertical circulation cores, while Building 2 is made up of two larger blocks and three vertical circulation cores. Thus, as a whole, the contour of the design is discontinuous, a dynamic concept for a diverse residential community.

photo_credit José Hevia
José Hevia
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More