Son La Ceremony Dome

Son La Ceremony Dome

Architect
VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)
Location
Sơn La, Son La, Vietnam | View Map
Project Year
2017
Category
Pavilions
Hiroyuki Oki

Son La Ceremony Dome

VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects) as Architects

The Son La Ceremony Dome project is located in Son La city, Vietnam, an ethnic highlands area. The site is surrounded by mountains and dense vegetation near the city center. As a part of the hospital complex designed by VTN architects; Son La Restaurant (2013) and a ceremonial hall (2015), this building is designed to create a new amenity space for adaption of increasing guests beside the ceremonial hall.

 

Because bamboo is a familiar material for the local ethnic culture and easy to collect, Son La Restaurant, the first project of the complex applied bamboo for the main structure. The restaurant recognized to the local people widely and become a symbol of the city. This project applied bamboo to make five dome structures aiming to create another qualified space in the city. The skyline created by different height of domes was taken the inspiration from surrounding mountain line, this particular landscape and harmonized with the scenery.

 

The 15.6 meters height largest dome (283 sqm) is designed for a cafe space. Two 12.5meters height domes (227 sqm each) and two 10.5 meters height domes (164 sqm each) will be used as foyer and lounge for the ceremonial halls to welcome the guests. These spaces are multipurpose space for the local society to cerebrate an outdoor event such as parties and ceremonies also.

 

The pure bamboo structure is inspired by a traditional bamboo basket. The domes have double layered structure with a roof made of thatch. A skylight on the top of each dome allows natural lighting and natural ventilation.

 

These domes are designed in a wooded landscape with a peaceful atmosphere. The trees will rise above the domes and will create a nice and shady environment in the next few years. A waterfall and a stream between the ceremonial halls and the domes create sound which provide a relax atmosphere. The landscape is connected with a rose garden, designed as the eye stop of the main approach to the community hall.

Read story in PortuguêsItalianoDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More