Slow Hill , Micro Apartment

Location
Jakarta Pusat, Central Jakarta City, Jakarta, Indonesia | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments

Slow Hill , A Nude Palette Slow-Living Micro Apartment

Co in Collaborative Lab as Interior Architects

This  25sqm studio apartment is located in the center of the business district in Jakarta, the capital of Indonesia, where most of the city's foreign embassies and the tallest skyscrapers are located in the area.  

Having limited space to accommodate the needs to live and work and the same, the owner commissioned the local design studio Co+in Collaborative Lab to come up with a tailored design solution for the apartment to fulfill all basic living functions and adaptive with remote work lifestyle.

Caption

The main design challenge is to create generous storage spaces to avoid the visual clutter of the small-size apartment. Within the enclosed space, the client also wants to have a multifunction space that allows the space to transform into a home office within a few seconds.

It consists of a foyer, a fully equipped kitchen, a wardrobe, a dressing table that works as a stair as well as a kitchen extension, a living area/guest area/dining/home office, main bed area, and bathroom.

Caption

A multifunction platform that serves many functional spaces of the apartment is the key element of the design. The main bed platform acts as the center of the activities, to sleep, to study, to work, to dress up, and to hide things. On a daily basis, The Hidden table and the cabinet function as a home office with the current remote working condition. When there is a guest over, the sofa can be turned to bed quickly, and the stairs can act as an extra sitting area. The Wall ledge is equipped with a moveable shelf and hook to enable the owner to swap things as needed.

Caption

The apartment is filled with a calming, muted, nude palette that contrasting the surrounding busy area, a calming minimalist home, portraying a hill walk ambiance. Terrazzo pattern solid surfaces are used throughout heavy-duty such as kitchen top, backsplash, and stair, an easy-clean material as well as to bring some a hint of pattern to the apartment.

Caption

To visually connect the apartment, the cabinetry is highlighted with a slightly darker shade vertical lining detail of the main timber structure, with an additional fluted panel profile to make the room look much taller. The multifunctional wall ledge in the marble motif also helps to put a perception of a deeper room with the bold horizontal lining. The design is softened with rounded shape features throughout the apartment that wrap the custom cabinetry. In addition, to help the space look much more spacious, The TV timber structure is slightly bent at 3 degrees, to visually avoid the cramped storage area look of the whole apartment.

Caption
Caption

 

Project Credits
Interior Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Sanitary & FurnitureIKEA
HPL LaminatesAICA
PaintDulux Australia
Vinyl FlooringInovar Floor
Product Spec Sheet
Sanitary & Furniture
by IKEA
HPL Laminates
by AICA
Paint
Vinyl Flooring
Featured Projects
Latest Products
News
Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More