Sliding Door (Canada Bay House)

Sliding Door (Canada Bay House)

Architect
CplusC Architectural Workshop

Novin alum

Caroma
Location
Sydney NSW, Australia | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Stories By
CplusC Architectural Workshop
Murray Fredericks
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Sanitary wareAstra Walker
FloorsBarrenjoey Timbers
TilesBettertiles
FloorsBoral Concrete
White goodsBosch
WindowsBreezeway

Product Spec Sheet
Sanitary ware
Floors
Tiles
Floors
White goods
by Bosch
Windows

CANADA BAY RESIDENCE

CplusC Architectural Workshop as Architects

Sliding Doors is a fun, lively addition to an existing Californian bungalow that creates more functional space for a young family while welcoming in the natural daylight.


The clients approached CplusC to design an addition to their existing house to accommodate their growing family and changing needs. The rear of the property was well positioned to accommodate new living spaces while providing a more dynamic connection to the rear yard for supervision of small children, and for entertaining friends and family.


Two over-sized sliding doors on the rear façade allows maximum flexibility of the new living spaces. The doors can completely close off the living room during winter, while allowing light to filter in. They can also be positioned so that the living room opens unobstructed to the rear yard in warmer conditions. The doors also contain a mix of opaque, clear and frosted glass louvres to allow the family to control air, light and privacy. Because the clients were keen to teach their kids about food production and gardening, a herb garden covers the wall of the external courtyard and provides a visual link to the kitchen that enriches the experience of food preparation. Glimpses of the herb garden can be seen in the mirror splashback in the kitchen.


The new works make use of materials commonly found in local construction such as timber, recycled brick, glass and concrete. Sliding Doors cleverly uses these materials in oversized proportions which gives the space a sense of generosity not historically afforded to a bungalow. The high ceilings are timber lined, to ensure the space feels warm and inviting even in the large rooms. The kitchen receives natural task light from a large skylight, which balances the use of recycled brick internally and helps the space feel bright.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More