Sky Villa

Sky Villa

Architect
CJ STUDIO
Location
Taipei, Taiwan | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Kuo-Min Lee

Sky Villa

CJ STUDIO as Architects

The house is located on the top floor of a high rise building in downtown Taipei. Due to the shift of the family member and the passing of ten years since its completion, the house is in need of a renovation. The main layout remains the same, but two single bedrooms are converted into another master bedroom with a walk-in closet and an adjoining bathroom. Additionally, the upper roof floor is designed for a roof garden and a lounge space.


The most unique feature for this project comes from the idea of "sky villa", which brings the encounter of nature and manmade environment within a courtyard above the ground. To achieve this goal, one third of the roof was eliminated and replaced with a skylight through which light sprays all over the lobby and its surrounding area. The skylight is supported by a series of thin columns which also defines the edge of the lobby where furniture and plant pots are arranged in an organic order to implicitly guide the circulation without completely hiding the space behind. The lobby, as a courtyard of a villa, is treated virtually as an exterior space organizing the spatial configuration as well as regulating the nature into the interior.


Besides the courtyard that plays the crucial element to regulate the space, the ceiling as well conducts the flow in the space. By removing the old ceiling and partially adding new ones, the original concrete structural material is revealed with more texture in contrast to the new added smooth white ceiling, as a dialogue between the past and the present, the old and the new. The newly added ceiling which hides the wiring facility splits into multiple layers to guide the dynamic meandering like passing circulation or sight movements, as well as enrich the spatial hierarchy by separating space into differentiated parts. In addition, lights are installed along the fracture of the ceiling to transform space into a furniture and merge the role between them. The design strategy by reduction rather than adding, such as the ceiling and illumination, sometimes brings even more attractive features that sit on the experiential edges.

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More